Másodszor sem került az Országgyűlés asztalára a Fóti Gyermekváros ügye

Csanádi Dávid 2019. december 11. 13:19 2019. dec. 11. 13:19

Ezúttal ugyan elmentek a fideszes képviselők a Népjóléti Bizottság ülésére, de a szavazás előtt elszállingóztak, így a titkosítás megmarad.


A bizottság másodszor próbálta megvitatni azt a – Szél Bernadett független képviselő által jegyzett – javaslatot, hogy a Fóti Gyermekváros kezelésével kapcsolatban még 2016-ban hozott kormányhatározat titkosítását oldják fel.

A múlt héten a bizottság kormánypárti tagjai meg sem jelentek az ülésen, most viszont Fülöp Attila helyettes államtitkár kíséretében megjelentek, a vita lezajlott, de a szavazás előtt egyesével elhagyták a termet, így határozatképtelenek lettünk, és nem tudtuk tárgysorozatba venni a javaslatot – tájékoztatta a Hírklikket Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság MSZP-s elnöke.

A politikus hozzátette, hogy a Fóti Gyermekváros átalakításáról van szó, amely úgy történik, hogy a kastélyban lakó gyermekeket lakóotthonokban helyezik el. Ez önmagában jó is lenne – már 2010 előtt megkezdődtek a mammut-intézmény kitagolásának előkészítési munkái – de az operatív végrehajtást már nem tartja megfelelőnek az ellenzék.

Ugyanis – ahogy Korózs elmondta – a gyerekek most is lakóotthonokban laknak már a kastélyparkban, de néhányukat már elkezdték Zalaegerszegre, Kalocsára és nevelőszülőkhöz szállítani, tekintet nélkül például emberi és baráti kapcsolataikra, ahogy arra sem, hogy ezek az otthonok nem alkalmasak a fogadásukra. A szocialista képviselő hozzátette, hogy sok esetben mentálisan sérült vagy fogyatékos gyermekekről is szó van. Az ő nevelési igényeikre pedig Magyarországon mindössze 15 képzett nevelőszülő áll rendelkezésre.

Az sem kizárt, hogy a kastély leendő új tulajdonosát zavarják az állami gondozott gyerekek a parkban, de hogy az igazság kiderüljön, Szél Bernadett javaslatának az Országgyűlés napirendjére kéne kerülnie. Ám úgy tűnik, hogy a Fidesz ezt nem szeretné – vélekedett Korózs Lajos.