Mától él a bevándorlási különadó

HírKlikk 2018. augusztus 25. 13:21 2018. aug. 25. 13:21

25 százalékos különadó vonatkozik a bevándorlást segítő szervezetekre mostantól. A cél az általuk okozott államháztartási többletkiadások fedezete.

A mai nappal lépett hatályba a bevándorlási különadó. Az első bevallást szeptember 15-ig - az augusztus 25. napjától 31. napjáig tartó időszakban nyújtott támogatásról - kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni - derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Mostantól annak a szervezetnek, amelyiknek nincs adószáma, de bevándorlási adóköteles tevékenységet folytat, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Külön bejelentkezési kötelezettsége azoknak a szervezeteknek van, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában - vagyis nincs adószámuk - és emiatt nem tudják beadni a bevándorlási különadóra vonatkozó bevallásukat. Nekik legkésőbb akkor kell teljesíteni a bejelentkezési kötelezettségüket, amikor az adóköteles tevékenységüket megkezdik, vagyis támogatást nyújtanak.

A bevándorlási különadót elsősorban annak a szervezetnek kell megfizetnie, amelyik a támogatást nyújtja, mégpedig a támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig, s egyben a bevallási kötelezettsége teljesítéséről nyilatkoznia kell a támogatásban részesülő számára.

A PM szerint az új adófajta legfontosabb célja nem az adóbevételek növelése, hanem a tevékenység visszaszorítása. Mindazonáltal a különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel - írja az atv.hu.