Matolcsy vs Varga: vihar a biliben

Föld S. Péter 2019. szeptember 11. 07:41 2019. szept. 11. 07:41

Egymásnak estek a NER gigászai: Matolcsy György jegybankelnök nekiment Varga Mihály pénzügyminiszternek. Előbbi azzal vádolta az utóbbit, hogy szembe megy a kormány akaratával, a magyar nemzet vágyaival. Nem kell a súlyánál komolyabban venni ezt a csetepatét, valójában lényegtelen, hogy ők ketten mit mondanak és gondolnak egymásról, vagy bármi másról. Lehet, hogy a NER repedezik, de a törésvonalak nem itt vannak.

Varga pénzügyminiszter amúgy arról beszélt, hogy a gazdaságban vége az aranykornak, ezt szívta mellre Matolcsy jegybankelnök, aki szerint ez nem így van. Nem is az a lényeg, hogy ebben a vitában kinek van igaza, hanem, hogy ezt a csatát, már amennyiben annak nevezhetjük a hadonászást, miért a nyilvánosság előtt vívják. Kinek akarnak ezzel üzenni, és mit? Lehet, a lakosságnak szeretnék megmutatni, hogy a NER lovagjai nem olyanok, mint amilyennek látszanak. Nem egyszínű, csak parancsot végrehajtani képes társaság, hanem sokszínű csapat, egy olyan kompánia, ahol sokféle vélemény megfér egymás mellett.

Ha így volna, akkor is feltehetnénk a kérdést: mi értelme van ennek? Miért akarnának bárkinek is üzenni, amikor a derék uraknak ehhez semmi érdekük nem fűződik? Számukra ugyanis teljesen mindegy, hogy az emberek mit gondolnak róluk, annyi szavazójuk még jó ideig lesz, amennyi a hatalmuk fenntartásához elegendő. A többiek, akik másokra szavaznak, vagy nem szavaznak egyáltalán, nem érdekesek,

Nem kizárt, hogy erőfitogtatás áll a dolog mögött, az egymást próbálgató urak most tesztelik, hogy melyikük az erősebb. Nem Orbánnak üzennek ezzel, az ő utódlása nem Matolcsy és Varga között dől el. Erre náluk sokkal hívatottabb jelöltek vannak, Rogán Antalné férje például, míg a másik sarokban egy nagyra nőtt óvodás, Gulyás Gergely. Ha volna harmadik sarok, ott Lázár János táncoltatná izmait. Ő csak látszólag húzódott vissza vidéki száműzetésébe, dőreség volna őt leírni, már csak azért sem, mert tavaly áprilisban ő maga mondta sejtelmesen, hogy húsz év múlva is csak 63 éves lesz.

Jelentsen ez bármit is, de hiszen tudjuk, hogy mit jelent.

Hogy ki kérte Vargát és Matolcsyt, hogy jelentkezzenek be ezzel a mostani mutatvánnyal, nem tudjuk. Lehet, hogy senki: egyszerűen csak rossz napjuk volt, amitől a szokásosnál is alacsonyabb lett az ingerküszöbük, ezért jött ki belőlük a szájkarate.