Meddig tart Magyar Péter lendülete?

HírKlikk 2024. április 4. 16:00 2024. ápr. 4. 16:00

Orbán Viktor bajba került a júniusi európai választások előtt, amikor pártját hat héten belül két politikai botrány rázta meg – mutatott rá a CNBC.

A főleg gazdasággal foglalkozó amerikai kereskedelmi csatorna emlékeztetett rá, hogy a jobboldali magyar vezető régóta Donald Trump szövetségese, és hogy Vlagyimir Putyin EU-n belüli legszorosabb támogatójának tekintik.

Az Eurasia Group elnevezésű tanácsadó intézet szakértői szerint a legutóbbi események „Orbán számára nagy valószínűséggel problematikusnak bizonyulnak”, noha eredetileg el tudott távolodni az úgynevezett kegyelmi botrányról anélkül, hogy jelentősen veszített volna a népszerűségéből. Magyar Péter, egy korábban alig ismert ügyvéd, aki a volt igazságügyi miniszter férjeként  közelállt az Orbán-kormányhoz, közzétett egy hangfelvételt, amely szerinte bizonyítja, hogy vezető tisztségviselők szerepet vállaltak egy korrupciós ügy eltussolásában. 

Magyar azóta már bejelentette, hogy politikai pártot szándékozik alapítani, hogy kihívást intézzen az Orbán vezette Fidesszel szemben. Végh Zsuzsa, a German Marshall Fund intézet munkatársa szerint „Magyar gyakorlatilag az ismeretlenségből néhány hónap alatt eljutott oda, hogy nagy tüntetéseket tud szervezni Budapesten, és uralja a politikai közbeszédet, ami azt mutatja, hogy az országban nagy a kereslet egy új politikai vezetésre. Végh szerint Magyar Péter lehet, hogy a csalódott fideszesek és ellenzékiek, valamint a határozatlanok, esetleg az apolitikus szavazók voksaira építi a politikai mozgalmát.

Egy kormányszóvivő a CNBC-nek nyilatkozva Shakespeare „Sok hűhó semmiért” című darabjához hasonlította a történteket, ezen belül az államfő és az igazságügyi miniszter lemondását. Március 26-án Varga Judit volt igazságügyi miniszter családon belüli erőszakkal vádolta Magyart, és azt állította, hogy nyomás alatt beszélt a férfi által korábban közzétett hangfelvételen. Magyar a Facebookon tagadta volt felesége állításait.

Végh szerint Magyar politikai sikere nagyrészt attól függ,hogy képes-e a támogatás lendületét fenntartani a 2026-ban esedékes parlamenti választásokig. Ezt pedig az Eurasia Group elemzői szerint igencsak megnehezíti, hogy a kormány keményen kézben tartja a médiát. 

„Az adott helyzetben nem biztos, hogy Magyar, akár csak a nyári európai választásokig, fenn tudja-e tartani a lendületét, hacsak nem tesz közzé újabb leleplezéseket a kormányról” – mutattak rá az elemzők. Hozzátették: „Egy újabb párt megjelenése az ellenzéki formációk között egyenesen Orbán kezére játszhat a júniusi választásokon. Ugyanis az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt lévő pártok lehetővé teszik a Fidesz számára mandátumai növelését”.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom