Meddig tűrjük, tűritek emberek?

Kardos Ernő 2020. április 14. 08:03 2020. ápr. 14. 08:03

Meddig tűrjük, tűritek, hogy az autonóm emberek és testületek által vezetett intézményeket teljes mértékben leépítik? – kérdezte Facebook-bejegyzésében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere.

A konzervatív politika mellett nyíltan kiálló Pálinkás József amiatt háborodott fel, mert – mint írja – ismét eltávolítottak egy hiteles, a munkatársai, és a betegei által elismert orvost. Pálinkás utalt Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, illetve Dénes Zoltán kórházigazgató váratlan és drasztikus eltávolítására.

Mint ismeretes, Cserháti Péter mellett spontán tüntetésen kiálltak egykori kollégái, betegei. Néhányan a szabadidejükben mentek az intézmény főépülete elé. Az eseményen ott volt Cserháti doktor. Mint elmondta, megrázta az ügy. A tüntetésen megjelentek egyébként azzal magyarázták az igazgató kirúgását, hogy szakmai vitába keveredett az egészségügy tárcavezetőjével, Kásler Miklóssal, aki a szakmai szóváltást adminisztratív eszközökkel kívánta lezárni.

Később a minisztérium már azzal magyarázta a drasztikus megoldást, hogy Cserháti Péter mintegy 200 ágy felszabadítását tagadta meg, de a kirúgott főigazgató szerint, ez egyszerűen nem igaz! Egy kórházi dolgozó elpanaszolta, hogy felsőbb parancsra a kórházból hazabocsátották a rehabilitációra váró betegeket, ami maradandó károsodást is eredményezhet. Ez embertelen gyilkosság – kiabálta a felháborodott egészségügyi dolgozó.

Az interneten olvasható tudósításokra reagált Pálinkás József, aki úgy látja, ma már gyakorlattá vált, hogy az autonóm, tehát gondolkodni és dönteni képes vezetőket, intézményeket teljes mértékben leépítik. Az atomtudós úgy véli, hogy az ország így egyre inkább süllyed, s felteszi a kérdést: mi a legmélyebb pont? Biztos, hogy addig szótlanul kell tűrni?

Tényleg! Ti tudjátok már a választ, hogy meddig tűritek, meddig tűrjük, ami az országban történik?