Még mindig hiánycikk az egészségügyi maszk

Kardos Ernő 2020. március 17. 07:11 2020. márc. 17. 07:11

Egyelőre hiánycikk, de 120 ezer sebészi maszk érkezhet az országba Hamburgból. Erről a külügyminiszter már a múlt héten is beszélt, de a szállítmány még nincs Magyarországon. Talán a hét második felében megérkezik. Holott a német kikötőváros ezerkétszáz kilométerre van Budapesttől, ami autóval tíz óra alatt megtehető. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján mindössze annyit mondtak, hogy a maszkok csak a hétvégére érkeznek meg, pedig a távolság ezt nem indokolja. Ráadásul nagy szükség lenne már a védőeszközökre a hazai gyógyításban.

Újabb hét laboratóriumot jelöltek ki a koronavírus tesztek vizsgálatára – jelentette be tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília szerint, a betegek számának növekedésével, a vidéki járványügyi osztályok is ellátnak majd fertőző betegeket. Folyamatosan bővítik a hatósági karanténok befogadó képességét is, de sokat segít, hogy bevezették az otthoni karantén intézményét is. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy azért csinálnak az indokoltnál látszólag kevesebb tesztet, mert az csak a két hét lappangási idő letelte után képes kimutatni a betegséget.

Az országos tisztifőorvos nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a hivatal miért nem közöl a megbetegedésről kerületi adatokat. A fertőzöttek nemét, illetve életkorát nem tudhatja meg a nyilvánosság. Müller Cecília személyes adatok védelmével magyarázta az információhiányt, miközben más európai ország nem csak készít, de ki is adja a statisztikát. Egyébként az operatív törzs mai tájékoztatóján azt sem közölték, hogy hány tüdőgyulladásos beteg van ma Magyarországon.

Egyelőre hiánycikk, de százhúsz ezer egészségügyi maszk elindult Hamburgból Magyarországra – jelentette Müller Cecília tisztifőorvos, a mai tájékoztatóján. Erről egyébként már Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt a múlt héten, de némi meglepetésre a hiánycikknek számító maszk a német kikötővárosból egy hét alatt érkezik meg a magyar fővárosba.

Arról is tájékoztatott Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter első koronavírus tesztje. A belügyminisztert azután vizsgálták, hogy kezet fogott a marokkói belügyminiszterrel. Pintéren kívül még további 41 személyt is teszteltek, az első eredmények valamennyi vizsgálatnál kedvezőek.

Viszont a sajtótájékoztatón felvetődött, hogy a fertőző betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókat nem tesztelik megfelelően. Müller Cecília szerint, az igazolt koronavírusos beteg ápolása közben mindenki teljes védőfelszerelést használ, ami a gyógyító személyzet elemi érdeke. A vizsgálatok azt mutatják – nyilatkozta az tisztifőorvos –, hogy az egészségügyi dolgozók eddig nem betegedtek meg. Viszont több orvos van már karanténban.

A tájékoztatás szerint, a jövőben már nem csak a közintézmények, de a magánkórházak is kötelesek lesznek az elhalasztható műtéteket későbbi időpontra helyezni.

A mai tájékoztatón kiderült az is, hogy a kormány végül elfogadta az orvosi kamara javaslatát, és a 65 éve feletti orvosokat végül nem kötelezi munkára, mert ez számukra kockázatos lenne. Viszont a járvány után, az idős kollégákat is szeretnék bevonni a gyógyító munkába. Ugyanis jelen pillanatban több száz helyen hiányzik a családorvos. A 65 év felettiek kivonása azt jelenti, hogy a meglévő orvosok újabb harmada kiesik a rendszerből. Vagyis jelentős orvoshiány várható, amit csak helyettesítéssel tudnak némileg csökkenteni.

A beszámolón elmondták, az új konténerkórház azért Kiskunhalason épül, mert közel van Budapesthez, és jelen pillanatban a fővárosban van a legtöbb beteg. Továbbá ott a megfelelő infrastrukturális háttér is rendelkezésre áll. Arról viszont az illetékesek nem beszéltek, hogy az ideiglenes intézményt mennyi idő alatt tudják felépíteni. Csak annyit tudunk, hogy amennyiben szükség lesz rá, a kiskunhalasi mellett, újabb kórházak is épülhetnek.

Az viszont meglepő volt, hogy a Spanyolországból hazatérő magyar turistákat a repülőtéren nem vizsgálták, csak azokat, akik Olaszországból éreztek. Pedig a legtöbb spanyol tartományban már komoly koronavírus járványról számol be a világsajtó. Ennek ellenére, az onnan érkező magyarok fertőzöttségét nem ellenőrzik, illetve karanténba sem zárják őket. Az indoklás szerint azért, mert az ibériai ország még nem került fel a megfelelő listára.