Még mindig téma a nemzetközi sajtóban az Index ügye

HírKlikk 2020. augusztus 1. 07:13 2020. aug. 1. 07:13

„A sajtószabadságot úgy kell elképzelni, mint egy szobát, amelyben változik a belmagasság. Ha csökken, lesz, aki már nem tud kiegyenesedni” – reagált az Index menesztett főszerkesztője, Dull Szabolcs a kérdésre, hogy létezik-e még sajtószabadság Magyarországon. Dullal a több nyelven sugárzó német közszolgálati adó készített interjút.

Dull Szabolcs, az Index menesztett főszerkesztője „nevetségesnek és egyben ijesztőnek” minősítette az ellene folyó kampányt a Deutsche Welle-nek. A volt főszerkesztő arra a kérdésre, hogy meglepte-e az elbocsátás, kifejtette: a forma mindenesetre meglepő volt. Bodolai László egy szerkesztőségen kívüli helyre hívta, azzal, hogy beszéljenek meg egy üzleti ügyet, majd a helyszínen villámgyorsan átadta a felmondó levelet. Maga a folyamat, amely ehhez vezetett, nem volt meglepetés, hiszen az elmúlt hetekben sok súrlódás volt, mert „nyilvánosan védtem a szerkesztőség függetlenségét” – fejtegette Dull. 

Ugyancsak kérdésre elmondta: az oligarchák és a kormányhoz közelálló üzletemberek megjelenése az Indamédia tulajdonosi körében nyugtalanította a szerkesztőséget, ezért két éve feltételeket szabtak: az Index függetlenségét meg kell őrizni, és nem lehet beavatkozni a szerkesztőség összetételébe. Ez utóbbi feltételt sértette az úgynevezett kiszervezési terv, amely az Index végét jelentette volna. A monitor sárgára állítása a szerkesztőség közérzetét fejezte ki, és Dull – mint mondta – előzőleg közölte az illetékesekkel, hogy nem értenek egyet a kiszervezéssel. 

A neki átadott felmondás után, kérte a szerkesztőséget, hogy folytassák a munkát, és védjék meg az Indexet, mint a magyar sajtószabadság jelképét. „A szerkesztőség azonban a jelek szerint nem látott erre lehetőséget. Az egységük meglepett és meghatott. Egy szerkesztő azt írta, hogy a lassú kivéreztetés és a méltó halál között lehetett választani. Úgy érezték, hogy a jövőben egyre több kis kompromisszumot kell kötni és egyre több engedményt kell tenni, és ezt a többség a jelek szerint nem akarta, ez volt a vörös vonal a számukra” – mondta Dull. „Egy Index címet viselő portál továbbra is lesz, de mi nem leszünk, nem lesz az, amit képviseltünk, nem lesznek az értékeink, nem lesz a szabadságunk – ennek vége” – tette hozzá. Nem kívánta elemezni, hogy a kormánynak köze volt-e a történtekhez, de az tény, hogy a kormánypárti média rendkívül brutális, megalázó kampányt indított ellene, amelyben egyetlen igaz szó sincs. A riporter felvetette, hogy Dullt azzal vádolják, baloldali politikusok segítségével verte szét az Indexet. Erre a menesztett főszerkesztő leszögezte: ő nem a hóhér, hanem az áldozat. Az ellene folyó kampánynak pedig van egy nevetséges és egy ijesztő vonása. 

„Nevetséges az állítás, hogy ellenzéki politikusokkal egyezkedtem volna az Index szétveréséről. Ijesztő azonban, hogy a kormánypárti Origo portál közzétette a telefon-híváslistámat, és arra hivatkozik a kampányában. Sok éven át dolgoztam politikai újságíróként, ismerem a legtöbb politikust, sokuknak megvan a telefonszámom, és néha fel is hívnak, nincs mit titkolnom. Akinek joga van hozzá, megnézheti a híváslistámat, de ijesztő, hogy azt jogsértő módon, közzéteszik, és kampányolásra használják fel egy kormánypárti portálon”– mondta Dull. 

Méltatta az eddigi Index jelentőségét, és a további tervekről azt mondta: ő a szerződései értelmében hat hónapig nem dolgozhat a sajtóban, azért most folytatja jogi tanulmányait, de reméli, hogy a kollégái valamilyen módon fenntartják az eddigi Index által képviselt értékeket. Arra a kérdésre, hogy létezik-e még sajtószabadság Magyarországon, Dull Szabolcs azt mondta: a sajtószabadságot úgy kell elképzelni, mint egy szobát, amelyben változik a belmagasság. Ha csökken, lesz, aki már nem tud kiegyenesedni.