Még nem égetést, csak mesekönyv darálást mutatott be Dúró Dóra

HírKlikk 2020. szeptember 25. 16:40 2020. szept. 25. 16:40

Délután egy órára hívott össze sajtótájékoztatót a nemzeti radikális párt az LMBTQ mesekönyv miatt. A párt sajtómeghívójából kiderül, hogy Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese a média képviselői előtt a mesekönyv megsemmisítésére készül, a Mi Hazánk központi irodájának a helyszínén.

Három év híján, 90 éve történt a náci könyvégetés Németországban. „Ez csak előjáték volt. Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket égetnek” – szólnak Heine profetikus mondatai 1820-ból. A költő szavai 1933-ban váltak valóra, amikor Joseph Goebbels náci propagandaminiszter vezetésével nemzetiszocialista diákok több tízezer könyvet égettek el.

A Labrisz meséinek főszereplői között meleg, leszbikus, transznemű, roma, örökbe fogadott, hallássérült és idős hősökkel is találkozhatunk a más hátrányos sorsú gyerekek között. A kötet 17 mesét tartalmaz, amelyből nyolcat kezdő vagy kevéssé ismert szerzők írtak, kilenc pedig ismert alkotók műve. A könyvben ismert mesék átiratai szerepelnek, hol archaikus, hol modern környezetben.

A kötetbe olyan történeteket gyűjtöttek össze, amelyek a világ sokszínűségét mutatják be, vagy a sztereotípiákat elkerülve megmutatják, milyen a kisebbségekhez tartozók élete. Így került be az antológiába meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mély-szegénységből, és bántalmazó családból érkező gyerekhősök, illetve más izgalmas szereplők.

A Mi Hazánk náci időkre hajazó performanca a kormánymédia dicsőségére sem fog válni, mert az egyértelműen a hitleri Németország módszereit idézi, bár kétségtelen, ha a média széles körben beszámol a Mi Hazánk gyűlöletkeltő akciójáról, az hatalmas reklám lesz a Labrisz LMBTQ mesekönyvének, bár senki sem vágyik ilyen hírverésre – számolt be a történtekről az identitas.co.

Dúró Dóra a sajtótájékoztatóján egyelőre nem könyvégetéssel, hanem iratmegsemmisítővel végezte ki a nézeteire káros és védekezésre képtelen mesekönyvet.