Még nem jutottak el odáig, hogy beismerjék, hazudtak éjjel és nappal

HírKlikk 2022. december 5. 07:40 2022. dec. 5. 07:40

Többek között az újra napirendre került Városháza-gate fejleményeiről is szó volt a Klikk TV Heti egyenleg című műsorának második részében. Csillag István volt miniszter és Lakner Zoltán politológus, főszerkesztő elemezte a helyzetet Bánó Andrással.

Három embert is gyanúsítottként hallgattak ki, mert bizonyíthatóan megpróbálták lejáratni Bajnai Gordont. A volt miniszterelnök feljelentést tett, miután a budapesti Városháza vélt eladásával kapcsolatban manipuláltak egy vele készült felvételt.

„Nekem erről az Astoria szálló jut eszembe s nem csak azért, mert ott vették fel a Miniszter félrelép című film egyes jeleneteit. Ebben a szállóban volt húsz éven át két olyan szoba, ami be volt kamerázva-mikrofonozva” – mondta Csillag István. S hozzátette: „itt most azt látjuk, még nem jutottak el odáig, hogy beismerjék, hazudtak éjjel és nappal”.

Felvetette, hogy amennyiben a frissen megalakult integritási hatóság elkezd működni és eljárásokat indít, nos „ezeket az eljárásokat elég jól ismerjük az ötvenes évekből, amikor azt mondták Rajknak, hogy valljon nyugodtan magára, az eszme győzni fog”.

A Városháza kapcsán, amit ráadásul közönséges ingatlanként eladni sem lehet, felmerül a kérdés, hogy ez az egész manipuláció mire volt jó?

„Nem kizárt, hogy valaki sétált az épületben és arra gondolt, hogy ezt lehetne másként is hasznosítani” – vetette fel nem kis iróniával Lakner Zoltán. „Egy éve is találgattuk, hogy mire megy ki ez az egész és akkor is az volt a benyomásom, hogy a Bajnait lejáratni tervezett lehallgatás egy ’megmaradt anyag’ arra az esetre, ha Karácsony Gergely maradt volna a miniszterelnök-jelölt”.

Azzal kapcsolatban nem voltak kétségei, hogy mindez törvénytelen eszközökkel történet, „az viszont aggodalommal tölt el, hogy mindezt valaki leírta s az a tisztségviselő, aki ezt láttamozta, nem érezte úgy később, hogy inkább feláll és távozik. Inkább kiadta az idézett közleményt. Mintha ez a normalitás része lenne”.

Csillag István emlékeztetett a Dreyfus-ügyre, „az újságok ott is írogattak ezt-azt, s kellett egy ember, aki ki merte mondani a vádhatóság felé, hogy ’vádolom’. Ekkor indult el lényegében a Dreyfus-ügy és derült ki, hogy az egész francia tisztikar egy trágyadomb”.

Emlékeztetett Bertold Brechtre, aki megírta, hogy egy igaz embert kell keresni „és senki másra nem kell mutatni, mint a legfőbb ügyészre. Hiszen a nyomozati eljárási felügyeletet nem más gyakorolja, mint Polt Péter”. 

Lakner szerint lényeges kérdés, hogy az Orbán-kormány uralkodása után majd „mikor szakad át az ’omerta’, a hallgatás hallgatólagos törvénye”. 

A Klikk TV Heti egyenleg című műsora ide kattintva nézhető meg.