Megegyezés született a magyar kormány és az EU között

HírKlikk 2022. december 13. 06:10 2022. dec. 13. 06:10

Megoldást találtak a felek a Magyarország által az Európai Unióban blokkolt közös kérdésekre, egyúttal jóváhagyták a magyar uniós pénzekre vonatkozó megállapodásokat – közölte a soros EU-elnökséget vivő cseh kormány.

Az EU-ban hétfő este elvi egyezségre jutottak valamennyi fontos kérdésben: jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot és a 15 százalékos globális minimumadót, de az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. A döntéseket írásos megállapodásban fogják véglegesíteni a tagállamok – írja az EUrologus.

A pontos részletek így még nem ismertek. Kérdés például, hogy a globális minimumadó alól Magyarország kap-e bármilyen felmentést vagy kedvezményt. A kormányközeli Világgazdaság hétfő este úgy értesült, hogy az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így nem kellene megemelni a kilenc százalékos társasági adót, ezzel pedig a kormány is hozzájárult a vétója elengedéséhez.

Azt viszont egymástól független forrásokból úgy tudja a lap, hogy csökkentik a korrupciós kockázatok miatt befagyasztani szánt magyar forrásokat. Az eredeti javaslatban három kohéziós alap 65 százaléka szerepelt, amit 7,5 milliárd eurót jelent – az egyezség szerint ezt 55 százalékra mérséklik.

A helyreállítási alapokhoz történő hozzáférést, azaz a pénzek kifizetését azonban – az eredeti javaslatnak megfelelően – komoly feltételrendszerhez köti az Európai Unió: 27 úgynevezett szuper mérföldkövet kell teljesítenie Magyarországnak. Ezek – a korrupció elleni küzdelem erősítésével, a versenyképes közbeszerzés előmozdításával és az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésével – várhatóan javítják a gazdaság hatékonyságát és ellenálló képességét is – áll a Tanács közleményében. Hozzáteszik: ezeket a reformokat maradéktalanul és helyesen végre kell hajtani, mielőtt a helyreállítási alapból bármilyen kifizetést teljesíteni lehetne Magyarországnak.

A tagállamok megállapították, hogy a jogállamisági eljárás során Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy számos korrekciós intézkedést fogad el. Ezekről az Európai Bizottságnak az volt a véleménye, hogy alkalmasak az uniós források elköltésével kapcsolatos hiányosságokat orvosolni. Ugyanakkor a Magyarország által végrehajtott intézkedések „jelentősen hiányosak", és veszélyeztetik a kitűzött célokat, vagyis a jogállamisági problémák kezelését az EU pénzügyi érdekeinek védelmében. Emiatt a Tanács úgy véli, hogy az ebből következő kockázat a költségvetésre nézve továbbra is magas.

Az ülésen ugyanakkor nem sikerült megállapodni a kilencedik uniós szankciós csomagról, ennek azonban az EUrologus információi szerint nem magyar vétó az oka, hanem egyes pontokon más tagállamok vitáztak.

Forrás: hvg.hu