Megfásultan

Dr. Dávid Ferenc       2019. szeptember 25. 17:08 2019. szept. 25. 17:08

„Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összesen 600 ezer, városonként 50 ezer fát ültetne a jövő nyári, 12 országban, köztük Magyarországon sorra kerülő kontinenstorna helyszínein - jelentették be kedden, a végrehajtó bizottság ljubljanai ülésén. A környezetvédelem mellett többek között ezzel az akcióval is ünnepelnék az Európa-bajnokságok 60. évfordulóját.  A mérkőzéseket Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik” –írja az Index.

Derék dolog ez, még akkor is, ha tudjuk, hogy az UEFA gazdag szervezet, és - mint általában a nagy profitközpontok – szereti az olcsó népszerűséget.  Az persze egyáltalán nem biztos, hogy jövőre a magyar csapatot láthatjuk játszani a fővárosban, Horvátország, Wales és Szlovákia könnyen elintézheti, hogy az új Népstadionban az EB keretében már nem léphet fel nemzeti tizenegyünk. De a kudarcokhoz régen hozzászoktunk, és ha idegen országok csapatai rohangálnak a magyar gyepen, akkor legalább nem kell izgulnunk a kihagyott helyzetek miatt. Hazai foci nélkül lehet élni (bár nehéz, de hozzászoktunk), fák nélkül viszont megfulladunk (az oxigén nélküli élethez még nem sikerült alkalmazkodnunk).

Ami ennél érdekesebb. Szeptember 13-áról, amikor T. István főpolgi-jelölt „lebömbizte” T. Bence parlamenti képviselőt, nos, erről a napról és egy jeles eseményről így írt a mindentől és mindenkitől, de leginkább a tényektől független Magyar Nemzet: Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az ország-fásítási program első fáját tegnap a Margitszigeten. (…)A Városligeti fasorban, 2016. október 27-én indult el a 10 000 új fát Budapestre! nagyszabású faültetési program. Az eseménnyel a városlakók és a jövő generációja számára fontos klímastratégiai és egyben városi zöldinfrastruktúra-kérdést kívántak megoldani – jelentette ki Tarlós István.”

A kontinentális fociszervezet (UEFA), – amely még a Honvédot gyalázatos körülmények legyőző román Craiova-t sem diszkvalifikálta és a közelgő azeri meccsünket is zárt kapuk mögé kényszerítette – szóval ez a nem túl szimpatikus nemzetközi kompánia ötször annyi fa telepítését tervezi Budapesten, mint amennyit a fővárosi önkormányzat három év alatt teljesített. Meg nem erősített hírek szerint nem labdajátékokhoz szüksége kapufák, hanem gyökeres, igazi facsemeték ültetésére kerül sor. Hajrá ueFA!

Következtetés: Még több stadiont a fővárosnak! Jön az EB, jöhet VB, hátha leesik egy BL- döntő is és talán egyszer csak megtartjuk az originálisan „magyarosch” /piros-fehér- ZÖLD/ olimpiát is. Meccsek, zöld gyep, fehér kapufák és nevetséges öngólok után zöldellő lombok díszítik majd az utcákat, tereket!  Foci ágon és bármi áron, de lesz itt fa dögivel. Az idegenforgalmi kiadványokban pedig a jövőben metropoliszunkat úgy fogják emlegetni: Budapest, a labdarúgás és az erdők fővárosa. Csak nehogy eltévedjünk a rengetegben……