Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó

HírKlikk 2022. november 27. 10:50 2022. nov. 27. 10:50

Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban.

Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztető gépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. Egy ideje reményt keltő hírek érkeztek állapotáról, de a súlyos betegség legyűrte szervezetét – írta a Telex.

A Pasaréten felnövő Csapó minden sportágat szeretett, amelyben ott volt a labda. A focit azért hagyta abba, mert egy edző a kicsiket előrevezényelte, a magasakat hátra, ő pedig a kapu előtt érezte jól magát, nem hátvédként. Egy focimeccsen tűnt fel Gyarmati Dezsőnek, meg is kérdezte tőle, aki a kapu előtt ilyen jól feltalálja magát, az miért csak bekkel az Újpestben. Vízilabda válogatottként az 1973-as belgrádi VB-n robbant be, ő volt Gyarmati csodafegyvere. A vb egyik hőse lett, a szovjetek elleni, döntő fontosságú 5-4-es győzelemből három góllal vette ki a részét.

Több klubban is játszott, 1974-ben a Vasas tagjaként nyert Európa-bajnokságot, az 1976-os olimpián pedig már megkérdőjelezhetetlen volt a helye, az aranyérmes olimpiai bajnokcsapat centere lett, Szívós István mellett. A Vasasban kötött örök barátságot Faragó Tamással, később együtt indították póló sulijukat, ahol a később olimpiai bajnok testvérpár, Varga Dániel és Varga Dénes is bontogatták a szárnyaikat.

Dudi – ez volt a beceneve igazodva korpulens termetéhez – a Vasassal kétszer nyerte meg a BEK-et, 1986-ig játszott a válogatottban, utolsó évében már a Palermo játékosaként. Edzői pályafutását Olaszországban kezdte, itthon a Vasas, az Újpest és a Ferencváros edzője is volt, a 2000-es évek elején hagyta abba, utána jogi végzettségét kamatoztatta. Az volt a véleménye, hogy a vízilabda reformra szorul, kisebb labda, kisebb pálya, és kevesebb játékos kellene, mert így a sportág veszít a jelentőségéből.

1979-ben szerepelt Bacsó Péter Ki beszél itt szerelemről című filmjében, az alakítása Sándor Pálnak is megtetszett, de más szerepet nem vállalt ezután.

„Egy újabb legendát veszítettünk el, aki nem csupán azokban a csapatokban számított kiemelkedő játékosnak, amelyekben játszott, de aki egyéniségével, tudásával, karizmájával meghatározó módon formálta is a sportágat. Ő egyike azoknak, akik miatt a magyar vízilabda azt a súlyt képviselheti a magyar sportban, sőt, a világ sportjában, amit képvisel, hogy folyamatosan a legjobbak közé tartozik, hogy megkerülhetetlen tényező" – idézte a waterpolo.hu Madaras Norbertet, az MVLSZ elnökét.

Csapó Gábort a Magyar Vízilabda Szövetség a saját halottjának tekinti.

Forrás: Telex