Megint tüntettek Debrecenben az akkumulátorgyár ellen

HírKlikk 2023. február 4. 16:25 2023. feb. 4. 16:25

„Megszűnt a politikusok iránit bizalmunk, úgy tűnik, hogy ki akarják húzni a földet a lábunk alól, pedig mi fizetjük őket” – mondta az egyik felszólaló. Szerinte a tavaly nyári aszály már figyelmeztető jel volt, hogy gondok lesznek a gyár vízellátásával.

A Debreciner élő közvetítése alapján pár százan gyűltek össze a debreceni Kossuth téren szombat délután. Egy másik tüntető arról beszélt, hogy az akkumulátorgyárban külföldi vendégmunkások – mongolok, thaiföldiek – dolgoznak majd, nem magyarok. „Ők elmehetnek majd innen, de a magyar itt marad, a magyar szenved majd a szennyezéstől. A munkahelyek nem a magyar embernek készülnek, saját földjén éhen halhat a magyar.”

Felszólalt egy pedagógus is, aki arról beszélt, hogy nem akarnak mást, csak tiszta vizet és levegőt, egészséges, boldog életet. „Most azért küzdünk, hogy megmentsük, amink még maradt. Addig megyünk ameddig csak kell” – jelentette ki. Egy másik szónok azzal érvelt, hogy a CATL németországi gyára eleve egy iparterülete, barnamezős beruházásként épült fel – írta a Telex.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán.

Azóta két közmeghallgatást is tartottak a gyár miatt, de mindkettő hatalmas indulatokat váltott ki. A beruházással azonban számos problémájuk van a helyieknek, amelyekre a hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató válaszokat adni, például arra, hogy az akkumulátorgyár vízigénye önmagában nagyobb lesz, mint a teljes városé, hogy a gyártás során nagyon sok veszélyes és mérgező anyagot használnak, kérdés, hogy ezekből mennyi kerül ki a környezetbe és arra, hogy a gyárnak 9000 dolgozóra lesz szüksége, ennyi álláskereső pedig Debrecenben nincs, főleg, hogy az épülő BMW-gyárba is most vesznek fel 1500 embert. Sokan tartanak attól is, hogy a kínai CATL nem feltétlenül fog minden jogszabályt tökéletesen betartani.

A debreceni akkumulátorgyár miatt helyi népszavazást kezdeményez a Momentum és a Mi Hazánk, az LMP pedig már benyújtott egy országos népszavazási kezdeményezést, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere korábban arról beszélt, hogy a kínai gyár ügye egy nagy politikai cirkusz részévé vált. Azt is ígérte, hogy tárgyalni fognak azokkal, akik aggódnak a beruházás miatt.

A kormány sem lát problémát a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban, ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondta a január 12-i kormányinfón.

Forrás: Telex