Megnevezték a bűnöst a köztévében elkövetett törvénysértésekért

Kardos Ernő 2020. november 27. 06:15 2020. nov. 27. 06:15

Talán sokan emlékeznek még arra, hogy a „köztelevízió” egyik főszerkesztője azt közölte a műsorkészítőkkel, hogy „ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják.” Bende Balázs eligazításán az is elhangzott, hogy „akinek ez nem tetszik, be lehet menni a főnökhöz, s le kell adni a felmondást és el kell menni.” A törvénysértőnek vélt esetet a szabadeuropa.hu hozta nyilvánosságra, s egész Magyarország újból megdöbbenve figyelhette, hogy mi történik a közszolgálatinak nevezett csatornán, ahol ellenzéki, vagy kritikus véleményekkel nem, vagy csak ritkán lehet találkozni. A botrány után a Közszolgálati Kuratórium tagjai kilátásba helyezték, hogy napirendre veszik ezt a szégyenteljes vezetői gyakorlatot. Az összehívott ülésen a fideszes többség úgy döntött, hogy az eset nem tartozik a kuratórium hatáskörébe. Viszont figyelmeztetésben részesítették Kránitz Lászlót, az MSZP által delegált kurátort, aki levélben kérdéseket tett fel a kuratóriumnak, amivel – a gyanú szerint – politikai befolyást gyakorolt a közszolgálati testületre. Ezért Kránitz figyelmeztetésben részesült.

– Kránitz úr, a kuratórium szigorú döntése szerint, ön politikai nyomást próbált gyakorolni a testület működésére. Miért tette?

– Ugyan, bárcsak tudnék! Egy levelet írtam, mindössze kérdéseket tettem fel a kirobbant televíziós botránnyal kapcsolatban. Ezt tekintik politikai nyomásgyakorlásnak.

– Ennyi volt az egész?

– Igen, illetve jeleztem még, hogy a kiszivárgott hanganyag arra utal, hogy az intézményben súlyos törvénysértést történt. Továbbá felsoroltam, hogy milyen törvényeket sértenek még a televízióban. 

– Tényleg ezt tekintették politikai nyomásgyakorlásnak?

– Leginkább az zavarta őket, hogy megjegyzéseimet az MSZP levelező papírján, a párt társelnökével közösen írtam. Ezért figyelmeztetésben részesítettek. A kuratórium felhívta a figyelmemet, hogy a leveleimmel a jövőben ne gyakoroljak nyomást a testületre.

– Ha a közszolgálatban előforduló feltételezett törvénysértésekről nem a delegáló pártja levélpapírján ír, akkor jobb a helyzet?

– Fogalmam sincs, akkor talán mással próbálkoznak, hogy ne figyelmeztessem őket a törvénysértéseikre.

– Akkor beszéljünk arról, amiért összehívták a mai kuratóriumi ülést: tisztázni akarták a közszolgálati intézményben uralkodó állapotokat. A kormány szolgálatát, az ellenzék mellőzését. Illetve a kilátásba helyezett kirúgásokat. Sikerült mindez?

– A mi előterjesztésünk szerint a szabadeuropa.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvételek bizonyítják, hogy a közszolgálatban komoly törvénysértések fordulnak elő. Ez sérti a törvény által előírt pártatlanságot, a szintén jogszabályban előírt objektivitást és függetlenséget, valamint rombolja a közmédia megítélését! Ilyen mértékű törvénysértés láttán, azt javasoltuk, hogy a kuratórium forduljon a Médiatanácshoz, haladéktalanul kezdjék meg ennek a botránynak a kivizsgálását. Tűrhetetlennek tartjuk ugyanis, hogy a közpénzből fenntartott média kizárólag a kormány szolgálatában áll.

– Megvitatták az előterjesztést, meghívták a feltételezett törvénysértő szerkesztőségvezetőt?

– Ez fel sem merült, bár a kiszivárgott felvételen elhangzottak felvetik az alapos gyanúját annak, hogy az MTVA súlyosan veszélyezteti a közszolgálati médiaszolgáltató törvényben előírt függetlenségét. A közszolgálatiság helyett, azonban valójában a hatalom szolgálata zajlik a köztévében, amire durva fenyegetésekkel kényszerítik az MTVA munkatársait. De ezzel nem foglalkoztunk, mert ez nem a Közszolgálati Kuratórium feladata és hatásköre.

– Vagyis azon vitatkoztak, hogy ennek vizsgálata nem is az Önök feladata?

– Igen, épp ezért azt szerettük volna elérni, hogy miután a műsorok a vázolt törvénysértő gyakorlat alapján készülnek ma is, s ezeket Duna Média Szolgáltató átveszi, vizsgálja meg a szerkesztési elveket a Médiatanács. Döntse el egy magasabb fórum, hogy meddig lehet törvényt sértő módon működtetni a közmédiát.

– Végül is elfogadták az ellenzék javaslatát, vagy ez naiv kérdés?

– Abszolút az, hisz' hosszan vitattuk az ügyet, s a vita lezárásakor a többségben lévő fideszes képviselők leszavaztak bennünket, mégpedig 5:3 arányban. Pedig csak azt akartuk elérni, hogy a kuratórium forduljon a Médiahatósághoz. Ezt a kormánypárti kurátorok leszavazták, mondván: erre nekünk törvényes lehetőségünk nincs. Egyébként is rendben működik minden.

– Úgy érti, nem ismerték el, hogy törvénysértően működik a közmédia?

– Igen. Ezek után a kuratórium vezetése elővett egy határozati javaslatot, amely leszögezi: a közmédia körül minden rendben van. Törvényi lehetőségünk nincs, hogy a Médiatanácshoz forduljunk. Ilyen rafináltan van a törvény megfogalmazva. De engem viszont figyelmeztetésben részesítenek, mert a témában az MSZP társelnökével együtt merészeltem írni egy levelet a közszolgálati testület tagjainak.

– Értsem úgy, hogy Bende Balázs dolgozókat érintő főszerkesztői fenyegetése az rendben van, de Kránitz László kuratóriumi tag levele kiverte a biztosítékot?

– Igen, a kuratórium úgy látja, hogy én súlyosan megsértettem a médiatörvényt, nyomást gyakoroltam a közszolgálati testület tagjaira. A levélben megfogalmazott kérdéseimmel ugyanis pártpolitikai nyilatkozatot tettem. Azt mondták, a Médiatörvény 181. paragrafusa alapján, ilyet nem tehetek.

– Tessék mondani, ezt a jelenlévők kibírták röhögés nélkül?

– Nem volt könnyű. A fideszes kurátorok szerint a szabálysértést azzal követtem el, hogy kérdéseimet – amelyek természetesen a közszolgálatban előforduló gyakori törvénysértésekre irányultak – egy MSZP fejléces papíron fogalmaztam meg. Továbbá a levelet aláírta a párt társelnöke, Kunhalmi Ágnes is. Ezért a kormánypárti kurátorok figyelmeztetésben részesítettek.

– Önnek, mint kurátornak nem kötelessége a köztelevízió felügyelete?

– Mint említettem, a törvény rendkívül rafináltan van megfogalmazva. Elvileg komoly jogai vannak a kuratóriumnak, valójában semmi. Az ellenzéki kurátornak még a nullánál is kevesebb.

– Pedig a televízió képernyőjén egyértelműen látható a bent zajló törvénysértés. Ellenzéki politikusokat nem hívnak, ha hírt adnak az ellenzékről, az pedig lejárató. Önök ezt tétlenül nézik?

– A törvényt úgy fogalmazták, hogy nem tehetünk mást. Hiába kezdeményezzük a törvénysértés vizsgálatát, ha többségben vannak, és leszavaznak.

– No de ott van a szabadeurópa.hu hangfelvétele, tehát bizonyíték van a törvénysértésre. Ez nem számít?

– Azt mondták, hogy az a felvétel manipulált. A szabadeuropa.hu menjen a francba, mert az nem a konzervatív kormánytöbbséget támogatja. Egyébként is amerikai pénzből működik. Hiteltelen az egész bagázs.

– Önök nem szóltak, hogy legalább meg kéne hallgatni a felvételt?

– Szóltunk, de hiába. Végül pedig azt mondták, hogy Bende Balázs, meg a Pitbullnak nevezett hírigazgató, Németh Zsolt felett mi nem is gyakorlunk felügyeletet, tehát nincs miről beszélni. Olyan bonyolult az intézmény szervezeti felépítése, hogy gyakorlatilag ellenőrizhetetlen.

– A botrány egyetlen felelősségre vont személye Ön, tehát Kránitz László, aki levelet írt a kuratóriumnak. Hogy érzi magát?

– Rosszul, de nem a figyelmeztetés miatt. Sokkal inkább azért, mert a közmédia nem pártfüggetlen, nem objektív, se nem szabad. Nincs szólásszabadság, a közmédiában csak egyetlen vélemény hangozhat el, amit a kormány és a Fidesz diktál. Ezért érzem magam rosszul.