Megnyitották a vadászati világkiállítást

HírKlikk 2021. szeptember 25. 11:30 2021. szept. 25. 11:30

A vadászok védőszentjére emlékező Szent Hubertus-misével vette kezdetét a húsz napos „Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás szombaton Budapesten a Hungexpón, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében.

A mise után felavatták a szarvasagancsokból készült, bőgő szarvasbikát ábrázoló Totem szobrot, amely a kiállítás központi helyszínén, a bejáratnál fogadja a látogatókat.

A három hetes programsorozaton 100 országból legalább egymillió látogatóra számítanak a szervezők.

A hétvége kiemelt rendezvényeként kutyás és lovasprogramokat, solymász- és íjászbemutatót, vadászkürt-bajnokságot tartanak, délutánonként pedig koncerteket szerveznek.

A hétvégén a főváros mellett lesznek programok Keszthelyen, Hatvanban, Gödöllőn és Vásárosnaményban is.

Kovács Zoltán: mintegy ezerötszáz program lesz a rendezvényen

Mintegy ezerötszáz program várja a csaknem három hétig tartó „Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit a Hungexpón – mondta Kovács Zoltán, a rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatorna műsorában.

A kormánybiztos a helyszínről jelentkezve elmondta: ötven kiállító és „megszámlálhatatlan" szakmai szervezet érkezik a rendezvényre. Úgy fogalmazott, hogy minden valamirevaló, vadvédelemmel, környezetvédelemmel, vadgazdálkodással, vadászattal foglalkozó szervezet jelen lesz a világkiállításon, annak húsz napja alatt.

Kovács Zoltán a 75 ezer négyzetméteren megrendezett világkiállításról elmondta azt is, nyolc csarnokból hatban állandó, míg további kettőben kereskedelmi kiállítások lesznek. Az állandó kiállítások betekintést nyújtanak a magyar történelembe, a különböző helyi élőhelyekre és állatfajokra. Kiemelte, hogy a világkiállításon felépült egy egymillió literes akvárium is, amelybe magyar halfajokat – köztük vizát – telepítettek.  

Közölte azt is, hogy a trófea-szemlén – mintegy ötezer négyzetméteren – több ezer trófeát mutatnak be. Fegyverbemutatót is tartanak, és meg lehet ismerni a hagyományos vadászati módszereket is.

Kitért arra, az egyik legfontosabb helyszínen, a 20 ezer négyzetméteres „nemzetközi csarnokban" vonultatják fel a külföldi kiállítókat. Összességében mintegy száz országból érkeznek résztvevők – tette hozzá Kovács Zoltán, jelezve, hogy a kiállítások mellett. lesz hat nemzetközi konferencia és találkozó.

A kormánybiztos megemlítette, hogy a világkiállítás húsz napja alatt több mint ötszáz vidéki esemény is kapcsolódik a fővárosi programokhoz.

Forrás: MTI