Megszűnik az egyetlen hazai foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató

HírKlikk 2024. október 4. 11:00 2024. okt. 4. 11:00

Az Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. megszűnésére vonatkozó döntését az MNB előzetesen jóváhagyta és visszavonta annak engedélyét. A tevékenységét végelszámolással lezáró nyugdíjszolgáltató ezt megelőzően valamennyi jogszabályi és anyagi kötelezettségének eleget tett a vele kapcsolatban álló tagok és foglalkoztatók felé – jelentette be pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A társaság végelszámolójaként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. jár el.

A rendezett kivonulás, végelszámolás előkészítését az Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. már 2023 januárjában megkezdte.

A nyugdíjszolgáltató – a tagok érdekeit kiemelten szem előtt tartva – valamennyi, a tevékenységéből eredő jogszabályi kötelezettségének rendben eleget tett és a tagokkal kapcsolatos anyagi kötelezettségeit is rendezte.

Az MNB kiemelte: a pénzügyi felügyelet mostani határozata azt jelenti, hogy megszűnik az egyetlen Magyarországon működő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató.

A jogszabály alapján a nyugdíjszolgáltatónál felhalmozott nyugdíjcélú megtakarításukat az érintett tagok (döntésük, illetve életkoruk alapján) szolgáltatásként, illetve kifizetésként vehették, illetve vehetik fel, továbbá át is léphettek az Európai Unión belüli valamelyik külföldi foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe.

Az MNB hozzátette, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézmény Nyugat-Európában jelentős múlttal rendelkező, elterjedt (úgynevezett második pilléres) nyugdíjkiegészítési forma. 2007-től Magyarországon is lehetőség van foglalkoztatói nyugdíjintézmény alapítására, amellyel egy szolgáltató élt, azonban ez az intézményi forma végül nem tudott jelentős teret nyerni itthon.

Ennek egyik oka lehet, hogy a hazai fejlesztésnek számító önkéntes nyugdíjpénztári forma jóval megelőzte a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóit, és már az önkéntes rendszer is tartalmazta a munkáltatói hozzájárulás lehetőségét, s a nyugdíjbiztosítások is népszerűbbek annál – jegyezte meg az MNB.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom