Megszűnt a Budapest-Taskent repülőjárat?

HírKlikk 2023. szeptember 10. 17:50 2023. szept. 10. 17:50

Elképzelhető, hogy törölték azt a repülőjáratot, amelynek indítását pár hete maga Szijjártó Péter jelentette be. A jelek szerint ugyanis mindössze három repülés és két hét után meg is szűnt a Magyarországról Üzbegisztán fővárosába irányuló repülőjárat.

Az Mfor szemlézte spabook.net alapján, noha a FlightRadar24 adatbázisában még szerepel a vasárnapi, szeptember 10-i járat 12:30-as indulással, de a Budapest Airport hivatalos oldalán és nem hivatalos honlapján teljesen eltűnt a menetrendből. 

A portálnak nyilatkozva, a budapesti repülőtér telefonos ügyfélszolgálata megerősítette: nemcsak a vasárnapi repülést törölték, hanem teljesen megszűnt a Budapest és Taskent közti járat. Az üzbég légitársaság így mindössze három alkalommal – augusztus 20-án, 27-én és szeptember 3-án – teljesítette az útvonalat. 

Szijjártó Péter augusztus 19-én jelentette be, hogy közvetlen repülőjárat létesül Budapest és az üzbég főváros, Taskent közt. Akkor azt közölte, hogy a Qanot Sharq üzbég légitársaság járata szeptembertől hetente két alkalommal közlekedik a két ország között, majd jövő év elejétől a járatok száma heti háromra, 2025-től pedig heti négyre bővül. Szólt arról is, hogy a járatindításra tekintettel megnövelték a taskenti magyar nagykövetségen a konzulok létszámát, illetve meggyorsították a vízumkiadást, így az üzbégek az eddigieknél zökkenőmentesebben utazhatnak hazánkba, és ugyanez igaz fordítva is.