Megszűntek az árstopok, jön a mennyiségi korlátozás

HírKlikk 2023. augusztus 2. 17:45 2023. aug. 2. 17:45

Az Auchan már intézkedett, lesznek olyan termékei, amelyek eddig ársapkásak voltak, most pedig nem lehet majd belőlük annyit vásárolni, amennyit szeretnénk. A cukorból 2 kilót, a lisztből 5 kilót, a tejből 6 litert az étolajból 5 litert lehet venni.

Négy áruházláncban három termék árát nézte meg a Telex és azt állapított meg, hogy egyelőre meglehetősen vegyes a kép arról, hogyan változtak az alapvető élelmiszerek árai. Van, ahol 30 százalékos a drágulás, van, ahol csökkentek az árak és van, ahol egyelőre nem változott semmi.

Az élelmiszerláncokat augusztus 1-jétől a kötelező akciók kiterjesztésére kötelezi a kormány, és ennek mértéke is emelkedik.

Négy nagyobb üzletláncot nézve, a napraforgó-étolaj literenkénti ára kettőben részlegesen csökkent, de az egyik helyen több mint 20 százalékkal nőtt a hétfői – utolsó hatósági áras – naphoz képest.

Az egy literes, 2,8 százalékos UHT-tehéntejet is van, ahol kevesebb pénzért szerezhetjük be, mint az ársapkák kivezetése előtt. Ugyanakkor ennek a terméknek az esetében is megállapítható, hogy számít, hol vásárolunk – teszi hozzá a lap.

Egy kilogramm csirkemellel is ugyanez volt a helyzet, ami azt jelenti, nincs általános szabály az üzletek árképzésében.

Az árstopok kivezetésével párhuzamosan, a kormány egyrészt 10-ről 15 százalékra emelte meg a kötelező akciózás mértékét, másrészt a kötelező árcsökkentés augusztustól a korábban árstopos termékkörökre is kiterjed – így a kristálycukorra, a finomlisztre, a napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre és csirke far-hátra, a 2,8 százalékos UHT-tejre, a tojásra, valamint az étkezési burgonyára, kivéve az újburgonyát.

A szabály szerint heti rendszerességgel legalább két termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. A fennmaradó hat termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár.

Tavaly februárban vezette be a kormány, az idén pedig rég nem látott mértékben drágultak az élelmiszerek az országban. Míg júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, addig az élelmiszerek drágultak a legjobban tavaly júniushoz képest: itt 29,3 százalékos volt az áremelkedés. Ezen belül az édes lisztesáru 53 százalékkal, a kenyér 48,8 százalékkal, a tejtermékek 41,4 százalékkal, a tojás 40,1 százalékkal, a vaj és vajkrém 35,6 százalékkal lett drágább.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom