Megszünteti a kormány a kötelező nyelvvizsgát az egyetemeken

HírKlikk 2022. július 29. 12:10 2022. júl. 29. 12:10

A kormány 2024 őszétől átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, és megszünteti a nyelvvizsga-kötelezettséget.

Az új rendszerben a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd 100 pontról az 500 pontos felvételi rendszeren belül. Ezt odaítélhetik akár egy szóbeli vizsga, akár sport-, művészeti, vagy bármilyen más társadalmi tevékenység alapján – közölte Csák János innovációs és kulturális miniszter a Facebook-oldalán, vette észre a 444.

A nyelvvizsga-kötelezettséget is kivezetik, ehelyett „a képzés során kell az egyetemeknek biztosítaniuk a megfelelő nyelvi kompetenciákat”. Csák szerint „a változás következtében a nyelvvizsgáztatás és nyelvoktatás területén is nő a felsőoktatási intézmények autonómiája, ugyanakkor gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel”.

Az intézmények azt is eldönthetik, hogy az érettségi pontszámításnál figyelembe vehető érettségi tárgyaknál mely esetekben várnak el emelt szintű érettségit.

A felsőoktatási jelentkezés rendszere viszont nem változik: továbbra is hat helyre lehet majd jelentkezni, a 100 intézményi ponton felül 100 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért és 300 pont az érettségi eredményekért.

Forrás: 444.hu