Mellékvonalak bezárására készül a MÁV és az Orbán-kormány

HírKlikk 2023. július 21. 06:00 2023. júl. 21. 06:00

A Közlekedő Tömeg civil szervezet csütörtök esti Facebook-posztjában írta meg, hogy a MÁV-Start és az Építési és Közlekedési Minisztérium tíz vasúti mellékvonal bezárásra készül Magyarországon.

A Közlekedő Tömeg értesülései szerint a 38 Nagyatád – Somogyszob, a 47 Godisa – Komló, a 78 Balassagyarmat – Ipolytarnóc, a 89 Miskolc – Tiszaújváros, a 98 Abaújszántó – Hidasnémeti, a 103 Karcag – Tiszafüred, a 114 Mátészalka – Csenger, a 121 Mezőhegyes – Újszeged, a 125 Mezőhegyes – Battonya és a 146 Lakitelek – Kunszentmárton mellékvonalról van szó, csakhogy a civil szervezet szerint a mellékvonalak bezárása aligha fogja enyhíteni a MÁV problémáit és akut járműhiányát, hiszen kevesebb, mint tíz jármű szabadul fel egész Magyarországon.

„A MÁV dízelüzemű vonalait érintő krízis megoldása egyszerű lenne: a pályaállapotok javítása bontott anyagból, és a járműállomány rendbe hozása karbantartással és használt járművek beszerzésével a fővonali projektekhez képest századannyi forrásból megvalósítható. Nem pénzkérdésről van tehát szó, kizárólag a döntéshozói elköteleződés hiányzik” – írja a Közlekedő Tömeg, amely összefüggést a bezárási hullám és a három nappal ezelőtti hodászi baleset között.