Meloni csak táborát teszteli, így is fejhosszal vezeti az európai választások olasz mezőnyét

HírKlikk 2024. május 30. 06:00 2024. máj. 30. 06:00

Az olasz kormányfő mindenképpen marad Rómában, pártját viszont igyekszik helyzetbe hozni az új európai törvényhozásban.

A következő uniós választások újabb politikai sikert hozhatnak Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek, akit a francia szélsőjobb vezére, Marine Le Pen európai parlamenti frakcióalapításra hívott a minap.

Meloni az egyetlen európai miniszterelnök, aki személyesen indul az uniós választáson, habár az eredménytől függetlenül megtartja mostani pozícióját, úgyhogy nyilvánvaló, hogy leginkább belpolitikai bázisa tesztjének szánja – írja az Euronews.

"Ha azt akarjátok üzenni nekem, hogy még mindig bíztok bennem, akkor szeretném, ha a szavazólapra csak annyit írnátok, hogy "Giorgia". Mert én mindig egy leszek közületek!" – mondta Giorgia Meloni olasz kormányfő

Az Euronews és az Ipsos legfrissebb elemzése szerint most 27 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy fejhosszal vezeti az európai választások olasz mezőnyét. Ellenfelei, a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom nyolc, illetve tíz százalékponttal kevesebb szavazatra számíthatnak.

A következő uniós parlamentben pártja, az Olaszország Fivérei várhatóan egy szélesebb körű koalícióhoz csatlakozik majd. Lorenzo Pregliasco elemző szerint az új európai parlamentben is a Néppárt és a szocialisták adják majd az uniós politika alapját még akkor is, ha kétségtelen, hogy a jobboldal növekedésben van európai szinten. Az Európai Konzervatívok és Reformisták és az Identitás és Demokrácia frakció egyaránt.

"Lesz új koalíció, és ha abban a Néppárt és a szocialisták arányukban vissza is szorulnak valamelyest, ők alkotják majd az együttműködés magvát az új uniós törvényhozásban is" – mondta Lorenzo Pregliasco elemző, a YouTrend alapítója

Annak ellenére, hogy Meloni jó munkakapcsolatban van az Európai Bizottság elnökével, Urusula Von der Leyennel, és a kampányidőszak kezdete óta Von der Leyen kifejezetten szövetséget keres vele, Meloni határozottan euroszkeptikus politikát visz. Ez jól látszik választási kiáltványában is, ami enyhén szólva elmarasztalja Brüsszelt az elmúlt évek problémakezelése miatt, legyen szó a covid-járványról, az ukrajnai háborúról vagy a nyomukban járó energia- és gazdasági válságról.

"Olaszország megváltoztathatja Európát" – mondta hirdette egy nagygyűlésen. – "De tovább megyek, már el is kezdte megváltoztatni. Megtettük ezt például a migrációval kapcsolatban. Ha ma az Európai Unióban már nem téma az ellenőrizetlen migráció, az annak köszönhető, amit Olaszország ezzel a kormánnyal az elmúlt másfél évben tett.”

Migrációs politikájának sulykolásán túl választási programjának egyik alappillére a klímapolitika radikális újragondolása. A Green Deal ugyanis pártja szerint gazdaságilag fenntarthatatlan, ahogy mondják, egy őrültség, a gazdák és a fogyasztók szempontjából egyaránt. Szónoklatainak harmadik pillérét a szociálpolitika adja, elsősorban a jóléti intézkedések, amelyekkel a gyermekvállalási kedvnek akar lendületet adni a vészesen öregedő kontinensen.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom