Mélyülő megosztottság az urbánus liberalizmus és a vidéki konzervativizmus között

HírKlikk 2024. szeptember 16. 16:40 2024. szept. 16. 16:40

Magyarország reménysége a liberális Budapest – állapította meg az Emerging Europe szerzője, aki minapi budapesti látogatásán ismét érzékelte, mennyire élő Budapesten a közösség, a nyitottság, diverzitás és szolidaritás érzése. Meglátása szerint mindez a város kreatív szellemét és dacát tükrözi, és hogy Budapest a liberális értékek fellegvára marad, noha az ország további részében Orbán Viktor illiberális uralma érvényesül.

A feltörekvő, főleg Közép- és Kelet-Európával foglalkozó portál cikke szerint a hatalom konszolidációja ellenére, Budapest mindig is ellenállást mutatott Orbán kormányzásával szemben. A szerző szólt Karácson Gergely újbóli megválasztásáról, valamint a 2022-es választáson megmutatkozó eltérésekről a főváros és a vidék között. Rámutatott: ez a dinamika jelképezi az urbánus liberalizmus és a vidéki konzervativizmus közötti mélyülő megosztottságot, de azt is, hogy Budapest különleges helyzetben van a kormány tekintélyelvűségével szembenálló erőként.

Végső soron Budapest jelképes szerepe a magyar politikai színpadon nem csupán bizonyos politikákkal szembeni ellenállásról, hanem az ország lelkületéért szélesebb értelemben vett harcról szól. A város progresszív, liberális és internacionalista volta éles ellentétben áll az Orbán-kormány nacionalista és tekintélyelvű vonalával, és ez a jövőben is fenn fog maradni – írta a szerző.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom