Műemlék épületet bont a kormány, kell a hely az új Pénzügyminisztériumnak

HírKlikk 2019. november 18. 06:35 2019. nov. 18. 06:35

Már 50 milliárd forint körül járnak a Pénzügyminisztérium várba költöztetésének költségei, pedig több okból sem észszerű megoldásról van szó, mivel a tárca létszáma 1715 fő, viszont a vári épületben az eddigiek alapján csak 800-1000 főnek jutott volna hely.

hvg.hu szerint megtalálták a megoldást a problémára: a Hess András tér felőli emeletes Fortuna-ház mögötti udvar teljesen beépül egy nagy, négyzet alapú tömbbel.

Itt volt egy műemléki védettségű levéltári tömb, ezt, ahogy a lap felvételei is mutatják, már le is bontották, ennek helyén épülnek majd a hiányzó irodák.

Ezzel a kormány maradandó átalakítást végzett műemléki környezetben. Azt még nem tudni, milyen magas lesz az új épület, mennyire látszik majd kívülről, az ezzel kapcsolatos megkeresésekre ugyanis sem a Pénzügyminisztérium, sem a Miniszterelnökség nem reagált.

Az építkezést végig kell vinni, mert nem maradhat félkészen az I. kerület ellenzéki polgármestere, V. Naszályi Márta szerint, ugyanakkor a nagy ráépítést meg kellene akadályozni, ahogy az új belső tömb felhúzását is. "Az nem elfogadható, hogy csak azért legyen itt a PM, mert a történelem egy pillanatában is itt volt" - nyilatkozta.

Tudomása szerint mélygarázs is épül a minisztériumhoz, holott a Vár alatt védett pincerendszer van, ez ráadásul az örökségvédelmi mellett statikai kérdéseket is felvet. A megnövekvő autóforgalom okozta terhelésről nem is beszélve.

Forrás: hvg.hu