Menczer becsapta Orbán Viktort is? – Megalázta budakeszi párttársait a szavazatukra számító államtitkár

HírKlikk 2022. február 1. 07:49 2022. feb. 1. 07:49

Orbán Viktor miniszterelnököt is átverhette Menczer Tamás fideszes képviselőjelölt Budakeszin. A város politikai mindennapjait hónapok óta uraló külügyi államtitkár múlt péntek reggel importált „spontán” rajongókkal ünnepeltette az ott „spontán” lángosozó Orbánt, akivel viszont elhitették, hogy helyi hívek veszik körül.

A budakeszi fideszesek – így a város kormánypárti vezetői is – viszont csak a sajtóból, utólag értesültek a látogatásról. Úgy hírlik, Menczer népszerűsége Budakeszin rendkívül alacsony, ezért szállíttathatott klakkot más településekről.

Forrásaink szerint Biatorbágyról, Budaörsről és Pátyról vitték Budakeszire a pártaktivistákat és másokat. Emellett Menczer legalább négyfős sajtóstábja is jelen volt és ők is szelfiztek Orbánnal. A csoportképeken viszont budakeszi lakost nem sikerült találnunk.

Utólag a helyi fideszesek – különösen az alpolgármester és a kommunikációs főnök – próbáltak pártszerűen szépíteni, mintha Menczer – és így Orbán – nem is alázta volna porig őket. Ezért nem túl őszintén, de hiba nélkül lelkendeztek kissé az esemény kapcsán. Menczer amúgy is visszafogott Fidesz-béli népszerűsége – nem reprezentatív felmérésünk alapján – emiatt Budakeszin tovább zuhant.

(2018-ban Szél Bernadett városi szinten alaposan megverte az akkori fideszes jelöltet, Csenger-Zalán Zsoltot. A teljes választókerületben is csak minimális többséggel nyert Csenger.)

Természetesen Menczer Tamásnak is feltettük konkrét kérdéseinket, amelyekre így reagált: „Köszönöm az üzenetét és a kérdéseit, megnevettetett, ezért hálás vagyok! Jó egészséget kívánok önnek és a „forrásainak” is! Kérem válaszom szó szerinti közlését.”

x

Menczernek korábban is volt már érdekes kampányhúzása. Mint arról a Népszava beszámolt, decemberben „játékot” indított a Facebookon, meglehetősen primitív kérdésekkel. Például, hogy alapvetően jó irányban halad-e az ország. A legderekabb válaszadók között kisorsolt nyeremény egy élményvezetés lehetett egy 772 lóerős Tesla Model S p100 D-vel.

Magyar György ügyvéd szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint a „közszolgálati tisztviselő a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére, az általa betöltött beosztás tekintélyének, a munkáltató jó hírnevének, a jó közigazgatásba vetett bizalomnak, valamint a közszolgálat céljának veszélyeztetésére”.

A Tesla-reklámozása akár Menczer felmentésére is okot adhat, mert a közigazgatás működésének hitelességét ásta alá, s nem mellesleg magát is kedvezőtlen színben tüntette fel. Magánszemélyként ezt bárki bármikor megteheti, Menczert viszont felelősségre lehet vonni, mert a kezdeményezésével – valószínűleg nem egyedüliként – a NER-nek is sokat árthatott – vélte Magyar György.

Arról, hogy a tesztvezetést ki nyerte, és az hogyan zajlott, nem találtunk utalást az amúgy szorgalmasan posztolgató államtitkár közösségi oldalán, kérdésünkre pedig két hete nem reagál.

V. J.