Mérhetetlen felelőtlenség, ha még tényleg nem oltották be Orbánt

NVZS 2021. február 1. 17:05 2021. feb. 1. 17:05

„Mindenkinek a szíve joga azt mondani, amit akar, elvégre szólásszabadság van” – reagált nem kis iróniával (gúnnyal?) Falus Ferenc arra a kérdésünkre: vajon megengedheti-e magának egy állami szakhatóság vezetője, hogy a több, általuk bevizsgált koronavírus-elleni oltóanyag közül egyet kiemelve azt mondja, hogy ő bizony beoltatná magát a kínai vakcinával. S hogy valójában mi a véleménye a korábbi országos tiszti főorvosnak? Hát ez: „az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója eladta a gerincét...mint a majom ismételgeti a szájába adott mondatokat”. Merthogy Szentiványi Mátyás fenti szavai előtt nem sokkal Orbán Viktor is a pórnép nagy ellenállásába ütköző kínai vakcina mellett tette le a voksát. „Orbán az emberek egészségével játszik, s különben is, az lett volna a kötelessége, hogy – miként az influenza elleni oltóanyagot – a koronavírus ellenit is elsőként kapja meg, a lanyha oltási kedvet növelendő” – mondja Falus.

A Hír TV Magyarország élőben műsorában Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója nem árult zsákbamacskát, már a beszélgetés elején kijelentette, hogy ő bizony beoltatná magát a kínai vakcinával. Mindez történt akkor, amikor Orbán Viktor a szokásos kora reggeli, Kossuth Rádiónak adott, interjúnak mondott szózatában a következőképpen fogalmazott ugyanerről az oltóanyagról: „én megvárom egyébként a kínai vakcinát, én abban bízom a legjobban, de nem vagyunk egyformák, mások meg másban bíznak, ugye, gyerekkorunkban a szovjet vakcinákkal oltottunk bennünket, ezért van, aki az oroszban bízik, van, aki meg, ha a vakcinára gondol is, ideológiailag gondolkodik, neki nyugati kell, és nem keleti. Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek.”

A két nyilatkozat több mint furcsa, leginkább azért, mert egyértelműen kiolvasható belőle a lobbizás szándéka, az, hogy a magyarok többsége által elutasított, a kormányfő szóbeli „üzenetére” és a kormány machinációi után gyorsított ütemben, a nemzetközi szabályokkal élesen ellentétben az OGYÉI-vel elfogadtatott és azonnal milliós (pontosan 5 milliós) tételben (ki tudja, mennyiért) megrendelt kínai vakcinát valahogyan el tudják adni a lakosságnak. 

Mondhat-e ilyet egy állami szakhatóság vezetője? És persze tehet-e ilyet egy miniszterelnök? – kérdeztük Falus Ferenctől.

Falus elsőként az OGYÉI főigazgatójának megnyilvánulására reagált. Mégpedig igen kemény véleményt fogalmazott meg, mondván, „Ő eladta a gerincét: elvették tőle az összes jogkörét, elfelejtett lemondani ehelyett viszont – mint egy majom – csak ismételgeti a szájába adott mondatokat”. A korábbi országos tiszti főorvos hozzátette, hogy Szentiványi Mátyásnak „le kellett volna mondani, fel kellett volna állni, amikor a szakértő bizottságának a javaslatát a kormány nem fogadta el, majd megszüntette a jogkörét, s kormányrendelettel szabta meg  neki, hogy mit kell aláírnia”.  Végezetül azt is leszögezte, hogy „úgy kell annak, aki ezek után hallgat rá”.

Más a helyzet Orbán mondandójával – legalábbis Falus szerint, akinek fejtegetéséből az szűrhető le, hogy a miniszterelnök esetében nagyobb a tét. „Ezzel a kijelentésével Orbán kockáztatja a magyar lakosság egészségi állapotát, miután rendesen be nem vizsgált oltóanyaggal ösztönzi a beoltásukat, amiről nem lehet tudni, hogy milyen korcsoportnak és betegségekben szenvedőknek mikor lehet adni és mikor nem”.

De van még egy másik szempont is – hívta fel a figyelmet a járványügyi szakérőt. Orbán egy olyan állami vezető, akinek a beoltása és az egészségügyi állapota nemzetbiztonsági kérdés, amiről egy normális országban nem ő dönt, hanem az egészségéért felelős szervezet. 

De egyáltalán hihető-e, hogy Orbánt még tényleg nem oltották be? – merül fel a kérdés. „A magam részéről bármit hajlandó vagyok elhinni, de a lakosság jelentős része nem hiszi el, hogy még nem oltották be őt” – mondta Falus. Aki szerint mérhetetlen felelőtlenséget jelent, ha még tényleg nem kapta meg a COVID19-ellenes vakcinát a magyar kormányfő, arról nem beszélve, hogy „neki elsőként kellett volna beoltatnia magát, ahogy az influenza-ellenes oltást is elsőként kérte”. A felmérések szerint nagyon lanyha az oltási kedv most is, és a kétharmaddal az országot vezető Orbánnak olyan példát kellene mutatnia, amellyel rábeszéli a követőit a vakcina kérésére.