Messinek hetven százalékkal csökkent a fizetése – és a magyaroké?

Föld S. Péter 2020. április 1. 10:12 2020. ápr. 1. 10:12

A nagy futballklubok is megérzik a koronavírus okozta válságot. Elmaradnak a mérkőzések, mert az eddig tehetős és ily módon bőkezűnek mutatkozó szponzorok is meggyengültek. Válságkezelés lépett életbe a világ talán legjobb labdarúgócsapatánál, a Barcelonánál is. Lionel Messinek például hetven százalékkal csökkent a fizetése.

Bár a csökkenés jelentős, az argentin csatárnak azért így sem kell aggódnia. Messi eddig hetente 550 ezer eurót keresett a futballal, ami magyar pénzre átszámítva, mintegy 200 millió forint. Ez a pénz lett kevesebb most néhány hónapos átmeneti időre, így Messi a közeli hónapokban kénytelen lesz heti 60 millió forintos gázsival beérni.

Nemcsak őt, a csapat többi játékosát is érinti a fizetések mérséklése. A hírek szerint, a csökkentés ily drasztikus mértékét a játékosok ajánlották a klub vezetésének, mégpedig azért, hogy a náluk nagyságrendekkel kevesebbet kereső egyéb alkalmazottak – masszőrök, szertárosok, takarítók, stb. – ne, vagy csak igen kis mértékben érezzék meg a válságot

Messi és a többiek persze így is megélnek majd valahogy, anyagi gondjaik nem lesznek. Az argentin sztár már eddig is keresett annyit, hogy ha mostantól egyetlen eurót sem tenne hozzá, akkor is elvolna belőle élete végéig.

Magyarországon egyelőre nem tudunk hasonlókról beszámolni. Eddig mindössze két klub hozta nyilvánosságra a válságkezelő csomagját. A jelenleg a másodosztályban szereplő MTK-nál közös megegyezéssel 20 százalékkal csökkentették a játékosok fizetését. A klubvezetés a csapat három idősebb játékosával beszélte meg, hogy a fizetéscsökkentés egyelőre három hónapra szól és önkéntes. Arra kérték őket, hogy ezt az ajánlatot fogadtassák el a többiekkel is.

Az NB I-ből eddig egyetlen csapat háza tájáról jelentettek hasonlókat: a DVTK csapatánál jelentettek be – átmeneti időre – 30 százalékos csökkentést. Hogy a magyar játékosok pénztárcája ettől mennyivel lesz vékonyabb, azt nem tudni: mifelénk, szemben a nagy nyugati sztárcsapatokkal, hétpecsétes titokként kezelik a játékosok jövedelmét. Míg Messiről, Ronaldóról és a többiekről tudjuk, hogy mennyi pénzt keresnek, a magyar bajnokságban szereplő Tébláb II. János (kitalált név – a szerk.) esetében ez az információ nem nyilvános.