Mészáros alkoholgyára okozhatta a gázmérgezést, nem a Mátrai Hőerőmű

Kardos Ernő 2019. december 29. 08:40 2019. dec. 29. 08:40

Becslések szerint Mészáros Lőrinc két-három milliárd forinttal drágábban adta el az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Műveknek a Mátrai Hőerőmű részvénycsomagját, mint amennyiért két éve a németektől megvette. Pedig közben a cég céltartalékából – a többi részvényessel közösen – ugyancsak becslések szerint, hozzávetőleg 15- 20 milliárd forintnyi összeget osztalékként ki is vett a gázszerelő.  A Hírklikknek nyilatkozó Holoda Attila, energia szakértő véleménye szerint nem a mátrai erőmű, hanem Mészáros Lőrinc ipari alkoholgyára okozhatta a visontai gázmérgezést.

Az ünnep árnyékában, tehát szenteste előtt a Mátrai Erőművet megvette Mészáros Lőrinctől a Magyar Villamos Művek, vagy ha jobban tetszik a magyar állam. Kinek volt erre szüksége?

Profi időzítés volt, csak kevesen figyeltek az üzletkötésre. Az eladás leginkább Mészárosnak és körének volt az érdeke. Nyilván rájött, hogy az erőmű mégsem olyan nagy bolt, mint azt két éve gondolta. Az MVM pedig azért vette meg, mert van egy ellátási kötelezettsége, tehát szükség van az áramra; a mátrai erőmű 900 megawattot termel, nehéz lenne pótolni.

Az erőmű csak két éve került Mészáros tulajdonába, még felesége őnagyságának is volt benne hét százalékos tulajdona. Fura, hogy amíg nem a gázszerelő és köre tulajdonolta, addig nyereséges volt, utána viszont ráfizetéses lett. Hogy van ez?

Az erről szóló hírek elég elnagyoltak, ráadásul állandóan mozog a piac, változik a villamosenergia ára. Ezen kívül, elég jelentősen drágult a kibocsátott széndioxid kvóta, amit az erőműnek állandóan meg kell vennie.

Ugyanakkor az erőmű árát – feltehetően nem a szentestére tekintettel – nem közölték. Két éve Mészáros állítólag bagóért, 5.9 milliárdért vette meg. Megsaccolná, hogy most mennyit adtak érte?

A most eladott részvényt két éve még a német energetikai cég, az RWE birtokolta, de – jobbára a rezsicsökkentés hatására – saját részét eladta Mészáros Lőrinc cégének. Akkor az erőmű céltartaléka 40-45 milliárd forint volt. Ebből Mészáros kivett egy jelentős osztalékot. A tartalék ma 25-30 milliárdra csökkenhetett. Az erőmű vételárát pedig 6-8 milliárdra becsülöm.

Akkor a cégből eltűnhetett 10-15 milliárd, ráadásul az MVM drágábban is vehette, 6-8 milliárdot kaphattak érte. Elég jó üzlet volt ez…

Az bizonyosnak tekinthető, hogy Mészáros számára jó üzlet volt.

Játszhatott-e bármilyen szerepet a sietős üzletkötésben, hogy az erőmű visontai telepe gázmérgezést okozott a helyi lakók között?

Az üzletet ez siettethette, ugyanis szigorodnak a környezetvédelmi előírások. Hiába vannak a hatóságok erős kormányzati irányítás alatt, bizonyos dolgokat nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Amikor láttuk, hogy mi történik Visontán, szinte mindenkinek beugrott a Csernobil-film. Az atomkatasztrófa idején is kint ült a legtöbb ember. Itthon viszont ezúttal kénhidrogén szennyezés történt, s az emberek épp úgy rettegve ültek kint a szabadban, mint anno. Nem is csoda, hogy akkora volt a felháborodás, hiszen a kénhidrogén igen veszélyes méreg! Hasonló helyzetben gázálarcot osztanak a köhögéstől fulladozó dolgozóknak, vagy a lakosságnak, mert ez nem játék!

Érdekes, a katasztrófavédelmi igazgatóság emberei nem látták ennyire tragikusnak a mérgezést. Eleinte tagadták a tényt is, de aztán kiderült, hogy méreg van a levegőben! Ez hogy lehet?

Pontosan emiatt jutott az eszünkbe Csernobil. Egyébként a mátrai erőmű őse a Gagarin hőerőmű, ami már a ’60-as években is működött Magyarországon. A magas kéntartalom-kibocsátás viszont eddig nem volt rá jellemző, ahogy most sem!  A mérgező anyag forrása ugyanis nem a hőerőmű volt, sokkal inkább az a Mészáros Lőrinchez tartozó ipari alkoholgyár lehetett, amit a gázszerelő a tőzsdecégén keresztül szintén odatelepített. Az ipari alkoholt előállító gyárnak ugyanis szüksége van nagy mennyiségű hőre. Ez pedig ott van!

Szóval Mészáros – aki közismerten „okos” ember – a hőerőmű mellé telepítette az ipari alkoholt előállító gyárat, s lényegben ez okozta a mérgezést?

Nagyon valószínű. Mészáros először odatelepítette az alkoholgyárat, majd – miután pénze volt – és gyakran járt arra, úgy gondolta, megveszi a hőerőművet is. Ez ilyen egyszerű.

Most viszont az erőművet eladta, de a veszélyes ipari alkoholüzeme még megvan. Mit lehet tenni egy környezetpusztító üzemmel?

Persze, Mészáros úr eladta a veszteséges erőművet, aminek az engedélye egyébként úgy is rövid időn belül lejár. De előtte azért szerződésekkel bebiztosíthatta, hogy továbbra is olcsón fog hőhöz jutni.

A veszélyes gáz termelése tehát marad?

Ezt még nem tudjuk, rövidesen kiderül.

Annak lehetett-e szerepe a Mátrai Hőerőmű eladásában, vásárlásban, hogy a kormány közben aláírta az európai klímaegyezményt? Az erőmű eladásából keletkező veszteséget inkább közpénzből fizetik, mintsem a Mészáros pénzéből?

Nagyon valószínű, hogy ez a helyzet!

Az erőművet egyébként korszerűtlen módon, szénnel – mi több! – lignittel fűtik!

Kétségtelen, a lignit a leggyengébb barnaszén. Nagyobb baj, hogy az erőmű technológiája teljesen elavult, korszerűtlen, ezért nagyon alacsony a hatásfoka. Tehát mindenekelőtt korszerűsíteni kéne, amihez azonban óriási összegre lenne szükség – miközben az áram egyre olcsóbb a piacon.

Az erőművet megvásárló magyar államnak, illetve az MVM-nek aligha lesz pénze a fejlesztésre, mert ennél nagyobb gondja is van. Ugyanis a tervek szerint, a korszerűsített Paksi Atomerőmű 100 euróért termeli kWh-ként az áramot, miközben a megújuló energiáknak – tehát a napnak és a szélnek köszönhetően – az áram piaci ára csupán 40 euró lesz kWh-ként. Vagyis az atomerőmű a jelenlegi piaci ár 2.5-szereséért termeli majd az áramot, Az államnak elég lesz odaönteni a pénzt, nem pedig az elavult mátrai erőmű felújításába.

Ebből következően – most, hogy megvették – akár még be is zárhatják a Mátrai Erőművet?

Azt nem gondolom! Ötezer ember azonnal elveszítené a munkáját. De sok minden más is az erőműre épült. Inkább az lenne logikus, hogy megnézik, miért nem hatékony az erőmű. Ehhez kevés volt Mészáros Lőrinc, akinek egyébként sincs sok esze, csak rengeteg pénze.  

Itt van például ön és a tanácsadó cége, hisz' miután otthagyta a politikát, szinte csak ezzel foglalkozik. Igaz, önnek nincs sok pénze, de van szakértelme, amit persze a politika nem becsül sokra. Elvállalná?

Abszolút! Pontosan ilyen jellegű tanácsokat adok a nemzetközi piacon, tehát a veszteséges külföldi energetikai cég teljesítményét megsokszorozom. Amikor 2001 után egy évtizedig a MOL egyik üzletágvezetője voltam, akkor olyan átalakítást csináltam, amivel a MOL Európa élére került. Azóta viszont az olajcég kávéztatással, meg miegyébbel foglalkozik.

Abban is biztos vagyok, hogy a Mátrai Erőmű jelenlegi 20 százalékos hatékonyságát meg tudnám duplázni. Majd szólok, ha felkértek erre a feladatra!