Mészáros Lőrinc alcsúti golfklubját is támogatta az Eximbank

Zutyu 2021. augusztus 22. 08:14 2021. aug. 22. 08:14

Nem csak Szijjártó Péter kedvenc templomát és egykori gimnáziumának énekkarát támogatta az Eximbank az utóbbi egy évben, hanem Rogán Antal feltaláló társai is kasszíroztak az állami banktól.

A hét elején közölte a korrupció ellen küzdő civil szervezet, a K-Monitor, hogy a Szijjártó Péter külügyminiszter által felügyelt Eximbank két részletben 80 millió forinttal támogatta a politikus kedvenc győri templomát. A Győri Szent Kamillus Római Katolikus Plébánia azért kedves a külügyminiszter szívének, mert itt zajlott a politikus első nyilvános szereplése, amikor gyerekként felolvasta a szentleckét. De ha Győrben jár, ide megy imádkozni is a fő külügyér.

Az Eximbank a magyar állam tulajdona, de mivel – ahogy a neve is mutatja – elsősorban a külkereskedelmi cégek finanszírozása a feladata, a tulajdonosi jogait a KKM gyakorolja, az igazgatóság elnökét is Szijjártó Péter nevezi ki.

A Hírklikk megnézte, kinek jutott még pénz az Eximbank jóvoltából. Nem csak Szijjártó kedvenc temploma, hanem a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Egyesület is részesült az állami mannából: Szijjártó Péter egykori bencés gimnáziumának énekkara kétszer 5 millió forintos támogatásban részesült az elmúlt egy évben.

De nem csak Szijjártó környezete profitált a bank jótékonykodásából, tavaly júniusban például az alcsútdobozi golfklub, a Pannónia Golf & Country Club Sportegyesület is kapott 10 milliós támogatást, ami Mészáros Lőrinc érdekeltsége. De jutott 14,5 millió forint Rogán Antal propagandaminiszter feltaláló társainak is: a Hungard Kft „Informatikai rendszer megfelelőségének tanúsítása” címén kapta az apanázst. Ez az a cég, amely megrendeléseinek zömét annak köszönheti, hogy egy kormányrendelet előírta a bankok informatikai auditját.

A szerződések listájából kiderült az is, meglehetősen jó dolga van a pénzintézet külföldi kirendeltségvezetőinek is. A moszkvai képviselet-vezető egy éves lakásbérletére ugyanis 30.679 eurót költ az Exim, ami csaknem 11 millió forint. Még többe fáj a magyar adófizetőknek a belgrádi képviselet-vezető lakbére, ami egy évre 45.120, euró, vagyis csaknem 16 millió forint.

Tavaly a kormányplakátokat készítő Balásy Gyula cége, a New Land Média  is 388 millió forintot számlázhatott a pénzintézetnek, de jól járt a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegáltja, Sárhegyi Zoltán ügyvédi irodája is. A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda az elmúlt egy évben több szerződés alapján, csak euróban 469 ezret kaszált, ami úgy 170 millió forint.