Mészárosok mindenütt! – az érdi botrányok hátteréről

Kardos Ernő 2019. október 5. 09:55 2019. okt. 5. 09:55

Először felavatta, majd bezáratta a város új játszóterét T. Mészáros András, Érd hivatalban lévő polgármestere, aki valóságos botrányhős lett az utóbbi időben. Az ellenzék szerint az elmúlt néhány év sötét, korrupciós ügyeinek hordalékát dobta a felszínre a választási kampány. Az érdiek viszont újra felemlegetik, hogy T. Mészárost a Kúria elmarasztalta és megbírságolta az első választóknak írt törvénysértő levele miatt. Talán ezért el is engedte a kezét Orbán Viktor, s a Fideszes vezérkar. Az érdi botrányok hátteréről az ellenzék közös jelöltje, Csőzik László nyilatkozott a Hírklikknek.

Sok érdi kimehetett már kora reggel a balesetveszélyes játszótérre, hogy saját szemével lássa: a polgármester – miután felavatta – be is zárja azt. Ön is ott volt?

Nem voltam kint! Reméltem ugyanis, hogy legalább ezt az ígéretét betartja a polgármester. Mégiscsak gyerekek testi épségéről van szó. Ráadásul nyilvánvalóan azonnal lebukott volna, ahogy annyi más esetben.

Arra sem volt kíváncsi, hogy a gyerekek orra előtt tényleg le lehet-e zárni az építkezést?

Ha már így adták át, le kellett zárni! Mese nem volt, hiszen ez a játszótér tényleg balesetveszélyes. Az RTL Klub Híradója egyértelműen megmutatta, hogy kábelek, betonelemek, hosszú fémcsavarok állnak ki a földből, könnyen levehető gumifedelű gödrökből vaskarók, amik fel is nyársalhatják a gyerekek lábát. Tudomásom szerint az egyik sérülés emiatt történt.

Ezen kívül a területen van egy tó-imitáció, ami nincs elkerítve. Ha ebbe a vízbe beleesik egy két-három éves kisgyerek, akkor meg is fulladhat. Azt is utólag ígérték csak meg, hogy ezt a medencét körbekerítik.

Ezt korábban nem látták?

Láthatták volna, de elismerni csak azután ismerték el, hogy a Híradó felvételei megörökítették a helyszínt. Utána már lehetetlen volt letagadni! Ezért találták ki az a képtelen magyarázatot, hogy a játszóteret nem is adták át, – mert így nem is lehetett volna – csupán próbaüzemet tartottak. Ez agyrém!

Ha jól tudom, akkor ezt a játszóteret eredetileg novemberben akarták avatni, csak az önkormányzati kampány miatt felgyorsították az építést. Végül a politika miatt kerültek veszélybe az érdi gyerekek?

Egészen biztos, hisz tudomásom szerint az előírt használatba vételi engedély kiadása sem történt meg! Ilyen körülmények között az önkormányzatot súlyos felelősség terheli, ha bármilyen baleset előfordul.

Képviselőtestületi tagként nyilván tudja, hogy miért adták át idő előtt ezt a játszóteret. Öntől kérdezik ezt?

Nem kérdezik, ugyanis Érden mindenki tisztában van azzal, hogy ez egy kampányfogás! Minden félkész beruházást „beemeltek” a kampányba. Tartanak itt „bokréta” ünnepet, alapkőletételt, meg amit akar.

Az első tervek szerint az érdiek számára fontos „záportározót” akarták felavatni még az önkormányzati választások előtt. Viszont kifutottak az időből, s ezért hozták előre a játszótér átadásának ötletét. Ennek a megépítése is amolyan Fidesz-módra történt, ugyanis nem akarták nyílt közbeszerzésen meghirdetni. A valódi versenyeztetést úgy zárták ki, hogy kétszer 150 milliós beruházást terveztek. Hisz ha egy beruházási tételt 150 millió alatt tartanak, akkor nem kötelező a nyilvános pályáztatás, elég a meghívásos eljárás. Ezzel persze az elejétől fogva a gyanú árnyéka vetült az egész játszótérépítésre.

Persze ha ön lenne a polgármester, akkor nyilván igyekezne játszóteret is avatni.  Elismeri?

Nyilván óriási ilyenkor a kísértés, és a hatalom megtartása érdekében mindent igyekeznek bevetni. De itt kisgyerekek testi épségéről van szó! Amit még csak nem is rejtett, hanem nyilvánvalóan meglévő építési hibák veszélyeztetnek! Lényegében egy munkaterületen áll a játszótér, ami szintén elfogadhatatlan.

A legszomorúbb, hogy ha egy tv stáb nem jár Érden, akkor a gyerekek a mai napig kint vannak ezen a veszélyes játszótéren! Ennek a felelőtlenségnek akár tragikus következményei is lehettek volna! Ezt semmilyen hatalom nem engedheti meg magának!

A polgármester, T. Mészáros András azt nyilatkozta, hogy önt, az ellenzék közös jelöltjét sejti a balhé mögött. Ez vállalja?

A balhé kirobbanásában teljesen vétlen vagyok, engem is az RTL riportere keresett meg, s amikor kimentem a játszótérre, akkor megdöbbentem. A be nem fejezett játszótéren játszottak a gyerekek.

Ugyanakkor a polgármester azt is mondta, hogy önök leszerelték a „munkaterület” táblát. Ez igaz?

Ez nem igaz! Amikor én a helyszínre értem, akkor a stáb javában filmezte a gyerekeket, szerintem egy szülő értesíthette a televíziót. Az érdiek ugyanis „lógnak a világhálón”, a városban ez a legnagyobb tömegkommunikációs csatorna. Ezen számos szülő jelezte, hogy itt nagy bajok vannak, és a csatorna is ezt fedezhette fel!

Az érzékelhető, hogy a kampány végéhez közeledve a helyi polgármester körül elég sok a balhé, hisz ez a játszótér-ügy nem az egyetlen. Felmerült, hogy irreálisan drágán épült a városban a csatorna, állítólag a polgármester, T. Mészáros a névrokonát, Mészáros Lőrincet segíti a városi beruházásokhoz. Lehetséges, hogy mindezek nyilvánosságra kerüléséhez önnek is köze van?

Kétségtelen, rájár a rúd a polgármesterre, egyre-másra pattannak ki a botrányai. Lassan már nincs nap, amikor ne derülne ki egy újabb balhé. Az éppen aktuális az, hogy az érdi városházát elkezdték fideszes narancssárgára festeni, amihez nekem aligha lehet közöm.

De a botrányok eleje, a gyújtózsinór az volt, amikor az Érdi Sport Kft. egykori ügyvezetője kipakolt, s hűtlen kezelésről, tiltott kampányfinanszírozásról, zsarolásról beszélt. Természetesen ebben az ügyben feljelentést tettünk, hiszen itt bűncselekményről van szó, a rendőrség már nyomoz.

Ezt megelőzően a polgármestert, T. Mészáros Andrást jogerősen el is marasztalták, mert az európai parlamenti választás előtt az első választóknak törvényt sértő módon levelet írt, ebben az ügyben a végső szót a Kúria mondta ki. Az ítélet szerint a polgármester ezzel megsértette a választási eljárás semlegességre vonatkozó alapelveit, ezért meg is bírságolták. Azt egyelőre nem sikerült bizonyítani, hogy a törvénysértő levelet a polgármester közpénzből finanszírozta-e.

Őszintén érdekel, hogy ezek a botrányok miért a választási kampányban jönnek a felszínre?

Ezeket a botrányokat elsősorban a tényfeltáró újságírók derítik ki, s természetesen mi, ellenzéki képviselők is igyekszünk leleplezni a gyanús ügyeket. Ebbe a körbe tartozik Bács István alpolgármester óvoda-építési botránya is. 16 különböző közbeszerzés esetében merül fel súlyos visszaélésekre is okot adható összeférhetetlenség gyanúja. Ugyanis Bács sógora családjának a cége kivitelezte az érdi óvodaépítéseket és bővítéseket, közel másfél milliárdos értékben. Iszonyú összegű közpénz elköltésének lehetősége került a családon belülre!

Ebben az ügyben is a játszótérnél alkalmazott trükköt alkalmazták, ugyanis minden beruházási tételt igyekeztek 150 millió alatt tartani, hogy ne kelljen nyílt közbeszerzést hirdetni. A többit az emberek fantáziájára bízom!

Úgy látszik, hogy T. Mészáros nem az érdieknek, hanem Mészáros Lőrinc családjának akar megfelelni, ugyanis minden fontos beruházást a Mészáros família nyerte. Pedig a becsült értékhez képest dupla áron építenek. Eközben a környék vállalkozói még csak labdába sem rúghatnak!

Ezért áll a bál Érden, hiszen tele van ilyen bicskanyitogató történetekkel a város. Ezek mindegyékének az a tanulsága, hogy szinte mi tartjuk el T. Mészárost és társait, valamint Mészáros Lőrincet is nevünkre íratták.

T. Mészáros András szerint ezeket a botrányokat az ellenzék tartja életben, meg a sajtó.

Mindenki tudja, hogy Magyarországon a sajtó a kormány kezében van. Nekünk nagyon kicsi a média felületünk, szinte csak a Facebook marad, ezen keresztül tudunk eljutni a választóinkhoz. Kétségtelen, az érdiek ennek révén eljutottak százezres portálokhoz, de milliós nézettségű televíziós csatornák is foglalkoznak T. Mészáros viselt dolgaival, aki az utóbbi hetekben valóságos botrányhős lett. Persze a róla szóló történetek tényeken alapulnak, s mint mondtam: a törvénysértésért már meg is bírságolták.

Az igazságszolgáltatás azért is kaphatott szabad kezet T. Mészáros ügyében, mert Orbán, vagy a Fidesz vezérkar ejtette őt. Mit szól ehhez a feltételezéshez?

A miniszterelnök először kitüntette a polgármestert, mára azonban úgy tűnik, magára hagyta a botrányaival. Elpártolt az érdi városvezető mellől a Fidesz vezérkar is. Ezt szerintem látják a városban, s ezért nő folyamatosan az ellenzék összefogó tábora. Ma úgy látom, hogy képesek vagyunk azokat az egykori fideszes szavazókat magunk mögé állítani, akik csalódtak a korrupt városvezetésben. Szavazataikért cserébe az ellenzéktől nagyobb demokráciát, és átláthatóságot kívánnak, hogy T. Mészárost leválthassuk.