Mi lesz veled, Fertő tó?

HírKlikk 2020. július 9. 20:03 2020. júl. 9. 20:03

„Építkezések a világörökségi területen” címmel a Fertő tó körüli munkálatokról közölt igen terjedelmes cikket a bécsi Wiener Zeitung, és megállapította: a sok építkezés veszélyezteti a határokon átnyúló kultúrtájat. A magyar oldalon óriási építkezés folyik, az osztrákon már sok minden kiépült. A burgenlandi kormány a természetvédők pártján áll, de félő, hogy a bécsi és a budapesti kormány nem.

A Fertő tó többszörösen védett sztyeppei tó. Európai jelentőségű madárrezervátum, határon átnyúló Unesco-világörökség, területe 320 négyzetkilométer, ebből mintegy 180 négyzetkilométer a nádas. A sokféle élőhelyen rendkívül sokszínű az állat- és növényvilág, és számos ritka, valamint védett fajta is fellelhető. A tó körül azonban jó ideje számos építkezés folyik, és ezek részben megzavarják, részben komolyan veszélyeztetik a természeti és kulturális örökség fennmaradását.

Egyfelől a nádasban építenek egészen a nyílt vízig érő szigeteket, amelyekre házakat húznak fel, másfelől egyenesen a partra építenek szállodákat és éttermeket, hogy egész évre piacképessé tegyék a környéket.

A Fertő tó körüli világörökség autentikus voltát és érintetlenségét máris szűkítik a már folyó építkezések, és azzal fenyegetnek, hogy mindez az érték belátható időn belül teljesen elvész. A szerző hosszan ismertette a tó környékének történelmét, értékeit, és a terület védettségéről szóló nemzetközi dokumentumokat, majd megállapította: a tó osztrák oldalán az egyes településeken villapark, kikötő, étterem, bérelhető házak sora, vízisport-központ, magánház és szálloda épül. A magyar oldalon, ahol csak egyetlen kijárás van a tóra Fertőrákoson, hatalmas idegenforgalmi befektetés zajlik: szabadidő-park, sportpályák, szálloda és motel, kikötő 400 vitorlásnak és 350 csónaknak, mindez 880 parkolóhellyel.

Ausztriában civil kezdeményezések már 2017-ben elkezdtek tiltakozni a tó körüli építkezések ellen, és némelyik azt követeli, hogy a térséget első lépésként vegyék fel a veszélyeztetett kulturális örökség listájára. Burgenland tartományi kormány megrendelt egy tervet a térség védelmére, amelynek a természetvédelem, a világörökség, a közlekedés és az idegenforgalom érdekeinek összehangolása lett volna a célja, ez azonban még nem készült el, de az építkezések folynak. 

A magyar oldalon először a fertőrákosi strand megújításáról és korszerűsítéséről volt szó, de ebből 75 millió eurónak megfelelő összegbe kerülő hatalmas beruházás lett. 2019-ben Magyarországon is színre léptek a tiltakozó civilek, és felvették a kapcsolatot az osztrák partnerekkel is, és közösen határozatot hoztak a Fertő tó védelméről.  

Ennek alapján, a burgenlandi tartományi kormány egyértelmű határozattal csatlakozott a kulturális örökség védelméhez, hosszú távú megőrzéséhez. A tartományi kormány az osztrák szövetségi kormányhoz fordult, hogy a lépjen kapcsolatba a magyar féllel egy határon átnyúló megvalósíthatósági tanulmány elkészítése érdekében. „Bennfentesek attól tartanak, hogy a burgenlandi és a bécsi kormány csak visszafogottan kéri majd fel a magyar felet, már csak azért is, mert a tanulmány érintheti az osztrák oldalon folyó építkezéseket is” – írta a szerző.