Mikor használhat lőfegyvert a rendőr?

HírKlikk 2023. január 15. 09:05 2023. jan. 15. 09:05

Az egész országot megrázó újabb rendőrgyilkosság után joggal vetődik fel a kérdés: mikor használhatnak lőfegyvert a rendőrök?

Szatmári Sándor büntetőügyvéd a Metropolnak nyilatkozva elmondta, hogy a rendőrök a törvényi feltételeket betartották, hiszen többször is figyelmeztették az elkövetőt. A lap most összeszedte, hogy milyen esetekben használhatnak lőfegyvert a rendőrök.

Lőfegyverhasználatnak elsősorban csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül, de ezt egy sor intézkedés előzi meg. Ilyen például a szóbeli figyelmeztetés, vagy az olyan enyhébb kényszerítő eszközök használata, mint a gumibot. Külön fel kell hívni a figyelmet a lőfegyverhasználatra is, még az első figyelmeztető, majd az egyik végtagra leadott lövés előtt.

Vannak azonban olyan rendkívüli esetek is, amikor a rendőr nem késlekedhet, ilyenkor a figyelmeztetés elmaradhat, és anélkül is elsülhet a szolgálati fegyver. A rendfenntartók az alábbi esetekben használhatják leginkább a lőfegyvert.

  • A testi épséget súlyosan veszélyeztető közvetlen támadás elhárítása esetén. Tehát ha egy ember késsel fenyegetőzik, és a felszólítások ellenére sem hagyja abba, akkor még nem lőnek rá, de ha már valakit közvetlen közelről megtámad, akkor már nagyobb esélye lehet a lőfegyverhasználatnak.
  • A terrorcselekmény, jármű hatalomba kerítése, vagy a közveszély okozása is okot adhat a rendőrnek a lőfegyverhasználatra. Ha valaki például erőszakkal akar egy légi- vízi- vagy vasúti járművet elvinni vagy pilótát cserélni, akkor a rendőr használhatja a lőfegyverét.
  • Ha valaki bűncselekményét lőfegyverrel, robbanóanyaggal vagy az élet kioltására alkalmas más eszközzel szándékozik elkövetni.
  • Őrizetben lévő, vagy szabadságvesztését töltő személyre is rálőhet a rendőr, ha szökni próbál, valamint akkor is, ha a szökésben lévő rab az emberi élet kioltását fegyveresen és szándékosan követte el.
  • A rendőr azzal a személlyel szemben is használhatja lőfegyverét, aki a nála lévő fegyver vagy élet kioltására alkalmas, más eszköz letételére irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget.
  • Végül a rendőr az emberi élet kioltását szándékosan elkövető személy elfogására, szökésének megakadályozására is használhat lőfegyvert.