Mindenki, aki versenyképes tudással rendelkezik, el fog menekülni

Vásárhelyi Mária 2019. február 8. 11:56 2019. feb. 8. 11:56

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy az MTA elleni támadás mögötti legfontosabb motiváció egyrészt az Uniós pénzek, másrészt az MTA hatalmas ingatlanvagyonának lenyúlási szándéka. Persze mozgatja őket a bosszúvágy, a frusztráció is, mivel hiába hoznak létre milliárdokból újabb és újabb, a diktatórikus maffiaállam ideológiáját "tudományosan" igazolni próbáló intézményeket, ezek hatása a tudományos közgondolkodásra gyakorlatilag nulla.

Semmiféle súlyt nem képeznek a tudományos életben, valójában szánalmas és megmosolyogni való kreatúrái a hatalomnak.

És szerepet játszik az elszánt rombolásban az is, hogy a hatalom tűzzel-vassal írtja az autonómiákat, az önálló gondolkodás és véleményalkotás műhelyeit. Ezért gyűlölte a CEU-t, a független színházakat és az akadémiai kutatóintézeteket. No meg a bosszúvágy, azért, mert az MTA kutató intézetei számos olyan tanulmányt publikáltak, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy milyen jóvátehetetlen pusztítást okozott az oktatásban és más területeken a NER. 

Mindez azonban nem szolgáltatott volna elég indítékot a brutális támadásra, ha nem tudnák, hogy 2021-től jelentősen megcsappannak az EU-s források, az egyetlen terület, ahová több pénz jut, a tudományos kutatás és az innováció. Nos, erre a pénzre fáj foguk, ezt akarják megszerezni oly módon, hogy vazallusaik által irányított áltudományos intézeteket hoznak létre, a meglévő intézményeket pedig felszámolják.

A másik cél pedig az MTA hatalmas értéket képviselő ingatlanvagyonának, elsősorban a Széchenyi téri épületének lenyúlása, hogy Mészáros Lőrinc alakjában Orbán Viktor vagyonát gyarapítsa.

Palkovics nem is csinált ebből titkot, amikor azt mondta, "Az MTA kap majd egy másik épületet..." És valóban. A duma majd az lesz, hogy minek egy ilyen tudományos tevékenységet nem végző tudós klubnak egy ilyen hatalmas épület. 

Magyarországnak nincs más fegyvere ahhoz, hogy a globalizálódó világban helytálljon és versenyképes maradjon, mint az itt élő emberek szellemi teljesítménye. Márpedig a jelenlegi viszonyok között, mindenki, aki versenyképes tudással rendelkezik és van rá lehetősége el fog innen menekülni.

Ahogyan a harmincas években elmenekült Neumann János, Teller Ede, Szilárd Leo, Kármán Tódor, Szent-Györgyi Albert, Bartók Béla, a Korda fivérek és a sor vég nélkül folytatható.

Elmentek, hogy egy szabad országban, szabad emberként dolgozhassanak tovább. És be is teljesítették hivatásukat, világhírű tudósok, művészek lettek. És ma rájuk vagyunk büszkék, mint a magyar szellem és művészet világszerte elismert alakjaira, miközben az ország kitaszította őket. Ha itt maradnak, valószínűleg soha nem tudták volna kibontakoztatni tehetségüket, többségük valószínűleg Auschwitzban végezte volna.

Magyarország egyetlen igazán versenyképes húzóágazata a világpiacon a tudomány, a kultúra, a szellemi innováció. Aki ezt tönkreteszi az a nemzet ellensége. Azok a tudósok, művészek, kreatívok, akik ma elmenekülnek innen, soha többé nem fognak visszajönni. Mert eddig is csak a hazájuk iránti szeretet tartotta itt őket, hiszen nyilvánvaló, hogy fejlett országokban sokkal jobb egzisztenciális- és munkakörülmények között dolgozhattak volna.

Ne hagyjuk, hogy elüldözzék őket! Ne hagyjuk, hogy teljesen kifosszák az országot!