Mit rejtegetnek Orbánék már megint?

HírKlikk 2019. június 4. 15:45 2019. jún. 4. 15:45

Másfél nap alatt sem volt képes válaszolni Havasi Bertalan arra az egyszerű kérdésre, hogy milyen repülőgéppel utazott Madridba, majd haza Orbán Viktor kormányfő a Bajnokok Ligája döntője alkalmából. Korábbi sajtóhírek szerint a Csányi Sándor OTP-vezérhez köthető Dassault Falcon-900LX típusú luxus magánrepülőgép pont május 31-én, a meccshez illeszkedő időpontban kétszer is megjárta Madridot. A gépet Orbán korábban is használta már.

Orbán és stábja továbbra is úgy gondolja, senkinek semmi köze ahhoz, hogy a szabadidejét hol, s hogyan tölti. Szokásához híven nem  szólalt meg azután sem, hogy kiderült, Ferenc pápa szombati, csíksomlyói látogatása helyett inkább a Liverpool-Tottenham döntőt választotta. Ezt onnan is lehet tudni, hogy a 444.hu lehozott egy olvasói fényképet, amelyen Orbán zsebre dugott kézzel állva nézi a meccset.

Mi viszont szerettük volna megtudni, hogyan jutott el Madridba. Írásos kérdéseket küldtünk Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének – aki az elmúlt harminc órában nem tudta/kívánta megválaszolni azokat. Pedig nem voltak túlságosan bonyolultak a kérdéseink:

1. Orbán Viktor miniszterelnök milyen repülőgéppel utazott Madridba a BL-döntőre?

2. Ki fizette az útját?

3. Kik kísérték el?

4. Miért a focit választotta ahelyett, hogy Csíksomlyóra ment volna, a pápai látogatás kapcsán?

Habár Orbánék nem válaszoltak a kérdéseinkre, korábbi sajtóhírek alapján sejteni lehet, hogy miért. Már szombaton napvilágot látott ugyanis a hír, hogy a planefinder.net szerint a HA-LKZ lajstromszámú, Csányi Sándor OTP-vezérhez köthető Dassault Falcon-900LX típusú luxus magánrepülőgép május 31-én megtett egy Budapest-Madrid kört, majd este újra visszament Spanyolországba.

A sajtóban korábban már többször is megjelentek arra vonatkozó információk, hogy Orbán Viktor is rendszeres utasa az OTP-gépnek, ám  vitatott, hogy miből fizeti vagy kik fizetik neki a milliós utakat.

Az Átlátszó tavaly decemberben például azt írta: „A miniszterelnök többször utazhatott már focimeccsekre és hivatalos látogatásokra is az OTP tulajdonában lévő, körülbelül 11 milliárd forint értékű magánrepülővel. Orbán Viktor Facebook-oldalán videó is van arról, hogy júliusban a HA-LKZ lajstromjelű géppel érkezett Berlinbe Angela Merkel német kancellárhoz. Emellett többször feltűnt a repülő különböző focimeccsek helyszínein is, ahol éppen akkor ott volt a miniszterelnök is. Valószínűleg nem véletlenül, mert Csányi Sándor céges magánrepülője 2017 decembere óta „Magyarország kormánya” jelöléssel repked a világban.”

A kérdéseket, hogy mennyibe kerülnek ezek az utak, és hogy ki állja azok költségeit, Orbán és stábja rendre lesöpri az asztalról, legfeljebb azt mondják, hogy ajándékba kapott egy-egy utat (ezt persze fel kellene tüntetni a vagyonbevallásban, aminek nincs nyoma), s a kormányfő kommentje szerint „30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!” – idézte szavait az azóta már megszűnt Zoom. Ha maga fizet, kérdés miből telik neki évente többször is többmilliós repülőgépbérlésre.

Forrás: Hírklikk