Mítoszt teremtettek és nem engedik el

Sebes György 2021. június 11. 09:32 2021. jún. 11. 09:32

Kétélű fegyvernek tartja Kéri László politológus, hogy a 2006-os őszi események felmelegítését állította a választás előtti kampánya középpontjába a jelenlegi hatalom. Úgy látja, a folyamatos gyurcsányozás és a hozzá kapcsolódó hazugságok vissza is üthetnek. Ezt azonban egyelőre nem tekintik valós veszélynek.

A Fidesz és Orbán Viktor mítoszt teremtett a 2006-os őszi eseményekből, abban bízva, hogy tűzön-vízen át ezzel kampányolva, megszerezheti a hőn áhított újabb győzelmet a 2022-es parlamenti választásokon. Így magyarázza Kéri László, hogy ezekben a hetekben – elsősorban a volt miniszterelnök nevét a zászlajukra tűzve – igyekeznek meggyőzni a választópolgárokat arról, mennyit veszíthetnek, ha a kormányváltásra voksolnak majd. Hogy a jelenlegi hatalom mennyit veszíthet, arról egyelőre nem ejtenek szót.

A politológus szerint a Fidesz ebben a kampányban saját híveire továbbra is biztosan számíthat. A kormánypártot a vakhit vezérli. Szavazóik számára elég csak kimondani a főgonosz – vagyis Gyurcsány Ferenc – nevét és máris tudják, miképpen kell voksolniuk. Csakhogy velük még nem garantált a győzelem. Ehhez például szükség lenne az először, vagy legfeljebb másodszor voksoló fiatalokra, a 20-30 évesek nagy részére is. Nekik azonban nincsenek – nem lehetnek – meghatározó emlékeik 2006-ról. Kéri László azt mondja, a muhi, vagy a mohácsi csata pont annyira ismeretlen tartomány számukra, mint a 15 évvel ezelőtt történtek. El kell hát mesélni nekik. A kormánypárti propagandisták egyik fő célja tehát éppen az ő megnyerésük lehet. Ezért készülnek a filmek, a könyvek, a különböző műsorok, hátha a táborba lehet őket csábítani.

Ezen a ponton persze több akadállyal is meg kell küzdeniük. Már csak azért is, mert a lakosság túlnyomó többsége – különösen a nyugdíjasok elég nagy tábora – viszont átélte az eseményeket, vagy legalábbis így vagy úgy tanúja lehetett. És például ők tudják azt is, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulójának napján történteknek voltak előzményei. Október 23-a előtt 45 napon át zajlottak a tüntetések, gyakran zavargások a fővárosban. A Kossuth teret a Fidesz által odavezényelt és felheccelt emberek tarolták le. Az MTV székházát még az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után ugyancsak a tiltakozók támadták meg. Csakhogy a mostani kampányban elsikkasztják a történet egyik felét, hogy annál nagyobb hangsúlyt adhassanak a másiknak. Kapitális hazugságokkal igyekeznek etetni a fiatalokat és abban bíznak, az idősebbek memóriája már annyira elromlott, hogy ők sem emlékeznek semmire – fogalmazott Kéri László.

Gondot jelenthet az is, hogy – a politológus szerint – már kissé megkopott a Gyurcsány elleni utálat. Bár a volt miniszterelnököt nem szeretik jobban, mint bukása idején, de már nem is félnek tőle annyira. Tehát kevéssé lehet hatásos, ha azzal riogatják a választópolgárokat, hogy ez az ember visszatérhet és akkor jaj lesz mindenkinek. Ám ennél jobbat a jelek szerint most még nem tudnak kitalálni, maradnak a régi sémáknál, s reménykednek benne, hátha mégis bejön.

Hogy a 15 évvel ezelőtti események az emlékezetes jelenetekig fajultak, abban persze felelőssége van mindkét oldalnak. Kéri László megállapította, az egykori főszereplők súlyos tettestársak abban, ami akkor lezajlott. Kellett hozzá a totális kormányzati válság, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde és mindaz, amiről az szólt. Ugyanakkor az is tény, hogy a Fidesz és Orbán Viktor – immár a titkos, de hozzájuk eljutott beszéd ismeretében – hónapokon át várta a megfelelő pillanatot a zavargások kirobbantására. Csak most, 15 év elteltével már pusztán a saját verziójukat adják elő és igyekeznek hitelesnek beállítani. Megteremtették a mítoszt és nem engednek belőle. Arra számítanak, hogy ez átsegíti őket a jelenlegi nehéz helyzetükön is.

Pedig Orbán Viktor – folytatta a politológus - kétségkívül ügyesen használja ki az adódó lehetőségeket. A történelemben ugyanis ritkán történik meg az, amire régóta készülnek. Erre a legjobb példa az utóbbi másfél év, a járványhelyzet időszaka. A miniszterelnök ebben a szituációban többször is utólag fordította a maga javára az eseményeket. Úgy tudott lavírozni, hogy kiderüljön, pontosan az történt, amit előre megjósolt, noha igazából csak szerencséje volt. Így válhatott „oltásbajnokká”, s emiatt nem jelentett számára nagyobb bajt, hogy a lakosság számához mérten Magyarország a világelsők között van a halottak arányát tekintve.

Kéri László elemzésében arra jutott, hogy a 2006-os eseményeknek a kampány középpontjába állítása kétélű fegyver lehet. Most ugyanis nem azokat kell meggyőzni, akik elhiszik, hogy a Gyurcsány-féle rendőri diktatúra feláldozta a békés tüntetőket '56 ünnepén. Ahogy azok is szilárd tömböt alkotnak, akik elhiszik azt a baloldali értelmezést, miszerint a 15 évvel ezelőtt történtek csak Orbánék puccskísérlete volt, a többi nem számít. A választást ugyanis feltehetően azok döntik majd el, akik középen állnak, esetleg most még bizonytalanok. És ebből a szempontból a mostani kampány önveszélyes is lehet a Fidesz számára. Nagyobb mértékben mozgósíthatja ugyanis az ellenzéki összefogás táborát, ha minél többen jönnek rá, hogy a hazugságok, az egész gyurcsányozás milyen célt szolgál.

A mítoszt megteremtették, de ez olyan fegyver, amely vissza is lőhet.