Mivel jár az ingyenes parkolás?

HírKlikk 2020. november 21. 17:30 2020. nov. 21. 17:30

November 3-a óta ismét ingyenes a parkolás a fővárosban. A miniszterelnök szerint, ezzel lehet csökkenteni a zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön, azonban más hatása is volt a közlekedésre.

„A zsúfoltság mérséklése érdekében, a tömegközlekedési eszközökön a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltünk el és újra ingyenessé tettük a parkolást” – jelentette be Orbán Viktor, de mivel járt még ez a változtatás? Az ATV-s Heti Napló riportja erre kereste a választ.

„Finoman fogalmazzak? Teljes káosz! Abszolút teljes káosz” – nyilatkozta a stábnak egy ételfutár, aki elmondta, hogy az ingyenes parkolás egyértelműen megnehezíti a munkáját, főleg a szűkebb utcákon. Egy boltos nő is panaszkodott, szerinte több negatív hatása van az ingyenes parkolásnak, mint pozitív.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke azt mondja, hogy a parkolás ingyenessé tétele a forgalmon is meglátszik.

„Az a forgalom, ami a reggeli csúcsban szokott lenni, az most már egész nap tart. Az a dugó, ami egyébként fél-egy órán át tart napközben, az most egész napra kiterjedt. Most is körül lehet nézni, jóval több jármű van az utakon, mint ami indokolt lenne” – magyarázta el Dorner.

„Szakmailag védhetetlennek tartom ezt az intézkedést. Azzal, hogy a járatok maximumra vannak sűrítve és még onnan le is vettük az embereket, azt gondolom, hogy ez egy – ebből a szempontból – látszatintézkedés. Ha valóban a zsúfoltság csökkentését szerették volna javasolni, akkor nem ezt csinálták volna, akkor a lépcsőzetes munkakezdést, lépcsőzetes iskolakezdést hozták volna be újra. Ami azt jelenti, hogy a csúcsidőt szétterítjük” – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

A levegő minőségén is meglátszik az ingyenes parkolás bevezetése. Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elmondta, hogy szerintük nagyon rossz ötlet volt, hogy az ingyenes parkolással a városba csalogatták az autósokat, hiszen télen a fűtési időszakban amúgy is szmogos a levegő, ami a pedig a vírushelyzetben egyáltalán nem jön jól.

„A légszennyezettség segíti a kórokozók terjedését, a szennyeződéseken utaznak gyakorlatilag ezek a kórokozók, vírusok. Valamint az immunrendszert gyengíti, ha valaki huzamosabb ideig szennyezett levegőben tartózkodik, tehát ez lehet akár néhány nap, akár egy-két hét, de ez már jelentősen gyengíti az immunrendszer működését” – fogalmazta meg Szegő.

A kerületek polgármestereinek pedig a nagy bevételkimaradás miatt okoz nehéz időszakot az ingyenes parkolás. Zugló, az első hullám idején 750 millió forint bevételtől esett el, de most ennél is nagyobb kieséssel számolnak. Az összes többi kerületben is 100 millió forint feletti kieséssel számolnak.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint, nem egészségügyi, hanem politikai céllal vezették be az ingyenes parkolást.

„Arra jó, hogy az önkormányzatok még nehezebb helyzetbe kerüljenek, meg arra is jó, hogy a kamu kormányzás jegyében a kabinet elmondhatja, hogy csinált valamit. Azt gondolom, hogy az ingyenes parkolás semmiképpen nem segíti a védekezést, inkább nehezíti” – mondta el véleményét Karácsony.

Forrás: atv.hu