Mónika show: na kinek a fizetése emelkedik háromszorosára?

Föld S. Péter 2019. július 1. 08:48 2019. júl. 1. 08:48

Jó, hogy van a parlamentnek egy törvényalkotási bizottsága, mert ha nem lenne, akkor most egy másik grémiumnak kellene augusztus 1-től megháromszorozni Karas Monika fizetését. Karas Monika, ha valaki nem tudná, a Médiatanács elnöke, már egy jó ideje bruttó 1,3 millió forintot keres, közben meg ugye emelkedtek a benzinárak, a zöldség és a gyümölcs is drága, lépni kellett, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatásért felelős Karas fizetése versenyképes maradjon.

Ezt a mostani fizetésemelést egyébként nem hasra ütéssel állapították meg, éppen ellenkezőleg: gondos számítások, valamint törvényi háttér előzte meg az intézkedést. A médiatanács elnökének a fizetését ugyanis a jegybankelnök fizetésének nyolcvan százalékában állapítja meg a törvény, s miután Matolcsy György havonta 5 milliót keres, (évente 60 milliót), így jött ki a Karas Monikának fizetendő négymillió forint. Ami, és ezt tényleg nem demagógiai indíttatásból jegyezzük meg, akkor is szép pénz lenne, ha Karas Monikát mindemellett nem illetné meg hivatali lakás és személyes gépkocsi használat is.

Karas Monika jogászt amúgy 2013 augusztusában javasolta Orbán Viktor miniszterelnök a médiahatóság élére. Karas korábban a Hír Tv és a Magyar Nemzet jogászaként működött, azt megelőzően pedig a Csurka István nevével fémjelzett Magyar Fórumnál pallérozódott. Jó iskolái voltak hát Karas Monikának, demokratikus hagyományoktól sem mentes, szeplőtelen előélete – ezzel a háttérrel ejtőernyőztették kilenc évre a médiahatóság élére.

Ilyen előélettel érthető, hogy Karas minden tekintetben megfelel a poszttal kapcsolatos szigorú elvárásoknak: elfogulatlan, pártatlan, előítéletektől mentes, vagyis, olyan ember, aki minden körülmények között képes a köz érdekeit más szempontokat felülíróan képviselni. Az ne tévesszen meg senkit, hogy Karas Monika néhány év alatt, még a Magyar Nemzet és a Hír Tv jogászaként mintegy ötszáz (értsd: félezer) vesztes pert tudhatott maga mögött.

Ez nem feltétlenül jogászi képességeit minősíti, sokkal inkább arról van szó, hogy eleve vesztett ügyekbe rángatták bele megbízói. Bajnai Gordon ellen több tucat elbukott perrel dicsekedhetett, de Gyurcsány Ferenc ellen is erősen negatív a mérlege, vagyis, számos esetben kellett helyreigazítást közölnie a Magyar Nemzetnek, melyekből ily módon rendre az derült ki, hogy nem mondott igazat.

Orbán Karas Mónika akkori jelölésével azt üzente a köznek, hogy neki itt már a látszatokra sem kell adnia, mert nincs erre szüksége. Övé itt minden, nála a pénz, a paripa és a fegyver - mindenki annyit ér, amennyire ő taksálja. Aki vele van, az nincs ellenére, aki ellene van, az nincs.

Ezt üzente Orbán Viktor Karas Monika jelölésével a magyaroknak 2013-ban, és most, hogy a fizetését háromszorosára emelik, a miniszterelnök megismételte az üzenetet, amely rövid magyar fordításban így hangzik: kapjátok be.