Morawiecki: Varsó nem hajlandó „a fejéhez tartott pisztollyal tárgyalni"

HírKlikk 2021. október 25. 18:18 2021. okt. 25. 18:18

Az Európai Unióban nincs helye a háborús retorikának – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek a Financial Times napilapnak adott interjújában elhangzottakra utalva.

Az EU immár több mint hat évtizede biztosította a tartós békét a tagállamok között, és biztosítani kívánja a jövőben is – tette hozzá a szóvivő.

A lengyel kormányfő az újság hétfői számában megjelent nyilatkozatában arra a kérdésre válaszolt, hogy Lengyelország kész-e az uniós pénzek miatt megvétózni bizonyos kulcsfontosságú uniós döntéseket. A miniszterelnök úgy reagált, „Mi is történne, ha az Európai Bizottság kirobbantaná a harmadik világháborút? Amennyiben ezt megtenné, védeni fogjuk jogainkat minden rendelkezésünkre álló fegyverrel".

Morawiecki kijelentette azt is, hogy Varsó nem hajlandó „a fejéhez tartott pisztollyal tárgyalni" a bírósági fegyelmi kamarák sorsáról. Az EU az uniós bíróság döntése alapján ezek felfüggesztését sürgeti.

Eric Mamer szóvivő arra is kitért, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó lengyel tervről továbbra is tárgyalásokat folytat a bizottság a nemzeti hatóságokkal, és egyelőre nem tűztek ki új céldátumot a csomag elfogadására. A tervezetet az Európai Bizottságnak – korábbi megállapodások szerint – augusztus elején kellett volna jóváhagynia.

Forrás: MTI/Hírklikk