Mosakszik a fideszes rektorhelyettes

HírKlikk 2019. január 16. 11:59 2019. jan. 16. 11:59

Kisebb vihart kavart az a beszélgetés, ami a Szegedi Egyetem rektorhelyettese, Zakar Péter történész és Latorcai Csaba Emmi-államtitkár között zajlott.

A kormányközeli Délmagyar tudósítása szerint a SZTE-t nemzeti lábakra akarják állítani, elhangzott, "a magyarok annyit adtak a világnak, amennyit egy ország sem volt képes eddig", Szeged város vezetése nem hajlandó magyar értékekkel megtölteni az egyetem épületeit - írja a hvg.hu. 

A tudósítás szerint Zakar azt mondta, új vezetésre van szüksége a városnak, az ellenzék az egyetem főépülete elé szervezi a tüntetéseket, a jegyző ezt nem akadályozza meg, illetve "Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzeti jellegre".

A cikkre Szeged alpolgármestere indulatosan reagált.

Zakar Péter a tudósítás megjelenése után a Facebookon írt posztban látta indokoltnak pontosítani a megjelent írást.

Leszögezi: "Nem beszéltem "nemzeti egyetem"-ről, nemzetiségről,

nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet.

"Nemzeti lábak"-at sem emlegettem. Beszéltem viszont a nemzetköziesítés kapcsán arról, hogy hallgatóinkat fel kell készíteni az új kihívásokra és nemzeti értékeinket ápolni kell. Kritizáltam az önkormányzatot, amely az utóbbi hónapokban nem működik együtt az egyetemmel. A város címzetes főjegyzőjével kapcsolatban megjegyzem, hogy a tüntetésekkel kapcsolatban nincs hatásköre, így itt én tévedtem vagy fogalmaztam félreérthetően. Végezetül, ha valakit még érdekel, a beszélgetés során háromszor nyomatékosan hangsúlyoztam, hogy az SZTE oktatással, tudományos kutatással és gyógyítással foglalkozó szakemberek közössége, nem politikai csoport."

Forrás: hvg.hu