Moszkvában Mercédeszeket osztogatnak?

Rédei Ottó 2022. február 26. 07:20 2022. feb. 26. 07:20

Már megint levelet hozott a drótposta és megint Magyarország kormánya volt a feladó. Míg korábban ezekben a villanyposta üzenetekben a Covid-járvány elleni küzdelem újabb győzelmes ütközeteiről értesítettek, ezúttal egész másról volt szó. Meg is lepődtem, mert most a téma nem a járvány volt, hanem az orosz-ukrán háború. 

Ez azért volt fura, mert úgy emlékeztem: annak idején, amikor védőoltás miatt regisztráltam, azzal az ürüggyel kérték el az e-mail címemet, hogy majd a járvánnyal kapcsolatban küldhessenek tájékoztatást. Arról nem volt szó, hogy más, nem a Coviddal kapcsolatos ügyekben is levelezni akarnak velem. Bár némileg átverve éreztem magam, de kíváncsi ember lévén, gyorsan átlendültem ezen, és elolvastam, mit üzent nekem a kormány. Először is egy jó hírrel örvendeztettek meg, azzal, hogy ne aggódjam, nem lesz gáz, mert harcok ide, vagy oda, azért gáz lesz. Hiszen Orbán Viktor többször is elmondta: orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés. Rezsicsökkentés nélkül viszont nincs fideszes sikerpropaganda, anélkül meg nincs választási győzelem.

Ez utóbbi amúgy annyira fontos, hogy ennek érdekében a Fidesz szinte bármire képes. Például arra, hogy az ellenzék politikusaitól – összefüggéseiből kiragadva – idézzenek, amit aztán ízekre szedhetnek. Remek, hihetetlenül logikus érvelések születnek így, olyanok, amik bármelyik ingadozó választópolgárt meggyőzhetik. Egy apró baj van csak velük, hogy nem igaz a kiinduló pont. Ezt a módszert még a megboldogult Csurka István használta igen sikeresen. Vasárnap reggeli rádiómonológjaiban kristálytiszta, teljesen érthető logikával rántotta le a leplet az idegenszívűekről, akik a nemzetre rontó sötét háttérhatalom, a tudjuk kik szolgálatában ki- és elárulják a hazát. Mondom, Csurkánál is mindig minden stimmelt, csak a kiinduló pont volt hibás. Így aztán az egész logika félresiklott és persze így, a szintén nyilvánvaló következtetés is csak otromba csúsztatássá silányodott. A többség sajnos nem vette észre, vagy ha mégis, hát nem vett róla tudomást, mert az író olyanokat mondott, amik megdobogtatták a konzervatív kebleket.

Ezt a jól bevált módszert használja a Fidesz a mostani választási kampányban is. A szövegkörnyezetükből kiragadott mondatokat, vagy gondolatokat tépik szét, világos, logikus érveléssel. Itt van például ez a mostani elektronikus levél. Ez nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje magyar katonákat akar az ukrajnai háborúba küldeni. Íme az idézet a levélből:
„…felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére.”

Mint már említettem, kíváncsi ember vagyok, ezért utánakerestem az idézetnek. Ma már az interneten pillanatok alatt bármit lehet ellenőrizni, nem kell hozzá különösebb szaktudás. Ezt találtam, és még ezt is:
(A vonatkozó rész 0.45-től látható és hallható!)

Tehát, Márki-Zay Péter nem azt mondta, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, hanem azt, ha a NATO így döntene, akkor Magyarországnak, mint lojális tagnak, támogatni kellene.

Akkor még egyszer, lassan mondom, hogy mindenki megértse: Márki-Zay Péter nem azt mondta, hogy magyar katonákat akar küldeni Ukrajnába! Ő csak annyit mondott, hogy Magyarországnak, mint a NATO lojális tagjának támogatnia kell a szövetség döntéseit.

Az már teljesen mellékes is, hogy a nyugati katonai szövetségnek esze ágában sincs katonákat küldeni Ukrajnába, hiszen az nyílt háborút jelentene Oroszországgal. A NATO egy védelmi szervezet, amely a tagországainak biztonságát hivatott garantálni. Ukrajna viszont nem tagja a NATO-nak.

Jó-jó, értem, hogy választási kampány van és mindent (is) ki kell használni az ellenfél lejáratására.

De olyan ez, mint az a vicc, amikor valaki megkérdezi a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Moszkvában Mercédeszeket osztogatnak? A válasz: a hír igaz, bár némi helyesbítésre szorul. Nem Moszkvában, hanem Vlagyivosztokban, nem Mercédeszeket, hanem Ladákat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. A többi stimmel!