Tóth Bertalan: a Fidesz ismét cserbenhagyta a magyar munkavállalókat

HírKlikk 2020. június 16. 15:40 2020. jún. 16. 15:40

A Fidesz újra cserbenhagyta a magyar munkavállalókat és ismét a multinacionális cégek oldalára állt – jelentette ki az MSZP elnöke, frakcióvezetője keddi online sajtótájékoztatóján.

Tóth Bertalan elmondta, a kormánypártok „a felhatalmazási törvény árnyékában" elfogadtak egy olyan jogszabályt, amely 24 havi munkaidőkeretet biztosít a munkaadóknak. Szerinte a Fidesz ezzel a rendelkezéssel lehetőséget ad a munkaadóknak arra, hogy kényük-kedvük szerint bánjanak a munkavállalókkal.

Hozzátette: a törvény ellen tiltakoztak a szakszervezetek és az ellenzéki pártok is. Az MSZP mindent megtesz azért, hogy a jogszabály ne éljen sokáig – hangoztatta.

Elmondta, az MSZP azt javasolja, hogy az ellenzék közös választási programjában szerepeljen a szakszervezeti jogok helyreállítása, a tisztességes bér biztosítása a munkavállalóknak.

Tóth Bertalan szerint, a multinacionális cégek az elmúlt hetekben több száz milliárd forintnyi nyereséget vittek ki az országból és a munkavállalók ebből a nyereségből semmilyen részesedést nem kaptak. Az ellenzék közös választási programjában szeretnék, ha az is szerepelne, hogy 2022 után a munkavállalók részesedjenek a nagy cégek nyereségéből – közölte.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt mondta, Orbán Viktor kormánya olyan multinacionális cégekkel köt stratégiai megállapodást, amelyek semmibe veszik a magyar törvényeket.

Hozzátette: az MSZP az esélyteremtő és gondoskodó államban hisz, a szocialista párt a magyar dolgozók pártján áll.

Forrás: MTI/Hírklikk