MSZP: a kormány felelőssége lesz, ha Magyarország elveszíti az uniós forrásokat

HírKlikk 2022. július 28. 10:50 2022. júl. 28. 10:50

Kizárólag az Orbán-kormány lesz a felelős azért, ha Magyarország egyetlen eurócent uniós forrást is elveszít – jelentette ki az MSZP-Párbeszéd  európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón.

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online tájékoztatón azt mondta, a kormánynak fontosabb a saját hatalmának bebetonozása, a „ner-oligarchamaffia hűbéri rendszerének" kiépítése és szinten tartása, mint a megegyezés az unióval a források folyósítása érdekében.

Az ellenzéki politikus azon véleményét is hangoztatta, hogy valamennyi forrást várhatóan biztosan zárolni fog az EU. A legrosszabb forgatókönyv esetén akár az összes Magyarországnak járó uniós támogatást is befagyaszthatják, így a helyreállítási alapban lévő mintegy 6 ezer milliárdot és a következő többéves költségvetés csaknem 13 ezer milliárd forintnyi támogatását is – mondta.

A szocialista EP-képviselő szerint „Magyarország mélyrepülése" lenne, ha a források nagy részét zárolnák, mert így nemcsak a fejlesztések maradhatnak el, de tovább gyengülhet a forint és a nemzetközi bizalom, tovább emelkedhet az infláció, a kormány pedig újabb drága hiteleket fog felvenni az „éhséglázadástól" tartva.

Ujhelyi István azt követelte az európai intézményektől és a magyar kormánytól is, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a jogállamisági eljárás során folytatott hivatalos levelezésüket, így egyértelművé téve, milyen uniós kritikák és elvárások vannak a pénzek lehívhatóságával kapcsolatban, illetve ezekre milyen válaszokat és vállalásokat adott a magyar kormány.

Az EP-képviselő kitért Orbán Viktor hétvégi, az erdélyi Tusnádfürdőn elmondott beszédére, és úgy értékelte, hogy azt szánt szándékkal írták meg uszítónak, mert a magyar kormány ezzel akarta tovább fűteni a politikai alapú vitát Brüsszellel.

Szerinte a miniszterelnök szombaton már pontosan tudta, hogy nem fog tudni megállapodni az EU-val és Magyarország nem kap pénzt.

„Majd hallgatjuk, hogy az Európai Unió miatt nincs pedagógus-béremelés, az Európai Unió miatt kell a rezsicsökkentésből visszavenni" – mondta.

Forrás: MTI/Hírklikk