MSZP: a kormány megágyazott annak, hogy a multik kizsákmányolják a munkavállalókat

HírKlikk 2019. június 19. 18:10 2019. jún. 19. 18:10

Varga László MSZP-s képviselő az Országgyűlésben kedden elhangzott felszólalásában a Suzuki-gyárban dolgozók helyzetét kifogásolta.

Az MSZP-s politikus felidézte, hogy kirúgták azt az embert, aki szakszervezetet akart szervezni, nem engedték be a gyárba az egyik szakszervezeti szövetség delegációját. Az esztergomi gyárban múlt héten, a hőségriadó idején figyelmen kívül hagyták a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó előírásokat. Hol a kormány? - firtatta, hozzátéve: a kabinet a sztrájkjog szűkítésével, a munka törvénykönyvének a munkavállalók kárára történő megváltoztatásával, a rabszolgatörvénnyel megágyazott annak, hogy a multik kizsákmányolják a munkavállalókat.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerint a Suzuki volt az első cég, amely jelezte, nem kíván élni a rendkívüli munkaidő megemelésének lehetőségével. A szakszervezetek alakulása a cég belső ügye, jogszabályok biztosítják azok működését - jegyezte meg.

Elmondta, a kormány egyes cégekkel kötött stratégiai partnersége egy szándéknyilatkozat, az egyik fél részéről sem jelent konkrét kötelezettségvállalást.

Beszámolt arról is, hogy június 14-én a minisztérium bejelentést kapott a Suzuki-gyárból a hőségriadó miatt, a panaszokat továbbították a hatáskörrel rendelkező munkavédelmi hatósághoz, a vizsgálat folyamatban van.

Forrás: MTI