MSZP: azonnal vissza kell vonni az oltási igazolványról szóló rendelet-módosítást!

HírKlikk 2021. március 1. 10:34 2021. márc. 1. 10:34

Azonnal vissza kell vonni az oltási igazolványról szóló rendelet-módosítást, ez ugyanis már súlyos egészségügyi kockázatokat is jelenthet – mondta hétfői, rendkívüli online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő, hozzátéve: a kormány „hazárdjátékot játszik”, ami akár emberéletekbe, vagy emberi sorsok alakulásába is kerülhet. Az MSZP európai politikusa ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy egy szombaton megjelent kormányrendelet-módosítás szerint a Covid-védettséget igazoló magyar dokumentumban ezentúl nem fogják feltüntetni, hogy kit melyik vakcinával oltottak be. Ezt az adatot ugyanis határozottan nem kell továbbítaniuk a központi rendszerbe az oltást végző szakembereknek.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként úgy fogalmazott: a szakemberek is a fejüket fogták a módosítás megismerése után, hiszen ez nem csupán a magyar állampolgárok későbbi szabad mozgását korlátozhatja majd az Európai Unióban, de ennek alapján, az sem lesz érdemben nyomon követhető, hogy ki milyen oltást kapott. Ez pedig, tette hozzá, egy esetleg későbbi mellékhatás, vagy betegség esetén fontos információ, vagyis ennek a módosításnak akár komoly egészségügyi kockázata is lehet.

Az MSZP politikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai tagállamok jelentős része már világossá tette: csak olyan oltásokat fogadnak majd el az egységes uniós oltási igazolvány rendszerében, amely megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Sőt, az Európai Bizottság elnöke a múlt heti uniós csúcson világossá tette, hogy az európai igazolványnak tartalmaznia kell, hogy kit mikor és mivel oltottak be.

Így a mostani módosítás Ujhelyi szerint az eredetinél is komolyabb problémákat okozhat a magyar igazolás kapcsán, hiszen ezen túl nem csupán annak a magyar polgárnak korlátozhatják a szabad utazását, aki az uniós engedéllyel nem rendelkező orosz vagy kínai vakcinát kapta, hanem azok is tiltólistára kerülhetnek, akik nyugati oltóanyagot kaptak ugyan, de ezt a megfelelő magyar igazolás hiányában nem tudják bizonyítani. Ez Ujhelyi szerint sok magyarnak okoz majd komoly kárt, például a fuvarozóknak, az ingázó munkavállalóknak vagy például a külföldön tanuló diákoknak.

„Igyekszem óvatosan fogalmazni, de az ég áldja meg, tényleg mit képzelnek most már?! Káosz van az oltópontokon, káosz van az oltási struktúrában, a legtöbb háziorvosnak fogalma sincs arról, hogy mit és mikor tegyen; sokan jelezték már, hogy túlterheltek. Ehhez képest a kormány lemond a kínainál jóval olcsóbb oltóanyagokról, mert szerintük nincs rájuk szükség, most pedig itt lesz az útlevél-káosz, mert a kormány nem gondolkodott és nem gondoskodott előre” – fogalmazott a sajtótájékoztatón az MSZP európai politikusa.

Ujhelyi István hozzátette, hogy mivel az oltóanyagok már itt vannak az országban, „ezt leállítani nem lehet, az emberek várják, hogy mihamarabb megkapják az oltásukat.” A szocialista képviselő szerint „egyetlen megoldás az Orbánék által felállított csapdára”, ha a kormány sürgősen egyeztet az orosz, illetve kínai vakcinagyártókkal, és arra kéri őket, hogy mielőbb adják be engedélykérelmüket az uniós hatósághoz.

Ujhelyi szerint, ha a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyaga is megkapja az európai engedélyt, akkor „mindenki megnyugodhat”: azok is, akik nem tartották eddig elég biztonságosnak a keleti vakcinákat és azok is, akik amiatt aggódtak, hogy az uniós igazolvány-rendszer miatt a védettségük ellenére sem mentesülhetnek majd a korlátozások alól.

Forrás: Hírklikk