MSZP: kiket támogat milliárdos nyereségéből a Szerencsejáték Zrt?

HírKlikk 2023. augusztus 17. 16:10 2023. aug. 17. 16:10

Magyarországon nagyjából minden tizedik ember szerencsejáték-függő, így a szerencsejátékokból befolyó bevételek stabil forrásai a kormánynak – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője. A frakcióvezető-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a Szerencsejáték Zrt-nek 2022-ben 821 milliárd forint árbevétele volt, illetve 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el. Most, hogy a kormány emelné a lottó alapárát, ez a bevétel tovább fog növekedni. Gurmai Zita azt szeretné megtudni, kiket és mekkora összegben támogat a nyereségből a Szerencsejáték Zrt.

Gurmai Zita országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, eleve azért hozták létre ezt az intézményt, hogy – az adóbevételek mellett – további többletforrásokhoz juttassák a költségvetést, hiszen az átlagembernek nagyjából egy a 44 milliárdhoz az esélye a főnyereményre. A kormánynak viszont jelentős bevétele keletkezik az eladott szelvények után.

A „szegények adójának” is nevezett szerencsejátékokon legtöbbet a kormány nyer, a sorsolás eredményétől függetlenül, már az eladásokból is jókora összeg kerül ugyanis az államkasszába. A szocialista országgyűlési képviselő szerint a kormány tovább akarja növelni az ebből származó bevételeket, ezért az Ötös-, a Hatos-, a Skandináv lottó alapjáték ára, valamint a Joker alapdíja egységesen 50 forinttal lesz drágább. Már tavaly is jelentős volt az ebből származó bevétel: 821 milliárd forint, illetve 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el a cég. A teljes nyereséget nem fizeti ki osztalékként az államnak, hanem egy részéből civil szervezeteket, programokat, vállalkozásokat támogat.

Gurmai Zita szerint a Kabinetirodának, mint a Szerencsejáték Zrt. tulajdonosának számot kell adnia, hogy kiket és mekkora összegben támogat a cég. Az MSZP frakcióvezető-helyettese ezért kérdéseivel Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez fordult, hogy mielőbb kiderüljön, milyen kedvezményezetteknek és milyen összegben nyújtott pénzbeli támogatást a Szerencsejáték Zrt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom