MSZP: növelni kell a munkanélküli ellátás idejét és annak összegét

HírKlikk 2020. április 7. 08:28 2020. ápr. 7. 08:28

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben hangzottak el napirend előtti felszólalások hétfőn az Országgyűlésben.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hiányolta „a mindennapi hősök", a szociális ellátásban, a közszolgáltatásokban, a kiskereskedelemben dolgozók elismerését. Jelezte, egyetértenek a bankok és a multik költségvetési befizetésének növelésével, tudomásul veszik a párttámogatások csökkentését, de nem értenek egyet azzal, hogy pluszfeladatokat pakolnak az önkormányzatokra, majd „legatyásítják" őket.

A túléléshez haladéktalanul cselekedni kell – hangoztatta. Hozzátette, minden embernek segíteni kell, nemcsak a klientúrának, a kiválasztott keveseknek. Elmondta, növelni kell a munkanélküli ellátás idejét és annak összegét, meg kell duplázni a családi pótlékot, a gyest, az anyasági támogatást, azonnali nyugdíjemelés kell. Szorgalmazta, hogy a SZÉP-kártyán lévő összeget élelmiszer-vásárlásra is át lehessen csoportosítani, hogy az átlagos havi fogyasztást meg nem haladó mértékéig ne kelljen rezsit fizetni, és hogy a kisvállalkozásoknál a bérek 80 százalékát vállalják át.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a miniszterelnök által bejelentettek a GDP 20 százalékát teszi ki, 9000 milliárd forintot jelentenek. Azok a javaslatok, amelyekről az ellenzék beszél, meg sem közelítik ezt a nagyságrendet – tette hozzá. Kitért arra, hogy az önkormányzatok hozzájárulása a járványügyi alaphoz elenyésző a költségvetéshez vagy a multinacionális cégekhez viszonyítva. Az önkormányzatok bevételei az elmúlt években megduplázódtak és ebből szeretnének kérni – közölte.

Forrás: MTI