MSZP: Orbán most sem vállalta a felelősséget

HírKlikk 2024. február 17. 16:49 2024. feb. 17. 16:49

Szégyen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében világossá tette, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a pedofil botrányt megoldottnak tekinti – áll az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közleményében, amelyben úgy reagáltak Orbán Viktor évértékelőjére, hogy „a nők szoknyája mögé bújva, továbbra is védi és bújtatja a kegyelmi kérvényt kezdeményező személyét.”

Úgy látják, ezzel Orbán maga is menekül a felelősség elől, pártkatonáit hagyja elbukni, miközben egy ilyen példa nélküli, a teljes társadalmat megrázó botrányban a végső felelős nem lehet más, mint a miniszterelnök. Hozzátették, továbbra is egy ország kíváncsi arra, hogy miért adtak kegyelmet egy pedofil védelmezőjének.

Szükség van az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítására, amely a konkrét ügy teljes körű feltárása mellett, felülvizsgálja a kegyelmi és ellenjegyzési gyakorlatot.

A politikusok szerint hazugság, amit a kormányfő mondott, hogy Novák Katalin és Varga Judit méltóságteljesen viselkedtek, hiszen nem maguktól mondtak le, hanem Orbán parancsára. „A miniszterelnök pont annyira nem vállalja a felelősséget ebben az ügyben, mint a hazai oktatás, egészségügy tönkretételében, vagy akár az elszabadult, minden rekordot megdöntő infláció esetében.”

Az ország rendbetételének első lépése, hogy állítsuk vissza a köztársasági elnöki tisztség megbecsülését és tekintélyét.

A Fidesz és a KDNP által 2010 óta megválasztott köztársasági elnökök tevékenysége világosan mutatja, hogy a fideszes pártkatonák nem tudnak eleget tenni az Alaptörvényben meghatározott követelményeknek – mutatnak rá írásukban a szocialista politikusok. „Nem önálló szereplőként, hanem a kormányzati akarat végrehajtásának eszközeként tevékenykedtek.”

Arra van szükség, hogy az államfő valóban kifejezze a nemzet egységét, és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett, ez ugyanis a Fidesz uralma alatt gyakorlatilag megszűnt – tették hozzá. Ennek érdekében azt kezdeményezzük, ahogy azt 1989 óta javasoljuk, hogy az államfőt közvetlenül válasszuk meg, ahogy azt sok európai országban is teszik.

Az egység és a biztonság érdekében üres szavak helyett tettekre van szükség!

Az MSZP az elmúlt másfél évben szinte minden parlamenti ülés elején kérte, hogy kerüljön napirendre a svéd NATO-csatlakozás ügye, azonban ezt a Fidesz rendszeresen leszavazta. Most újra azt ígérte Orbán, hogy erre a tavaszi ülésszak során sor kerülhet. „Szégyen, hogy álvitákra hivatkozva, veszélyezteti Európa biztonságát a miniszterelnök!”

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom