MSZP: Támogatjuk a szakszervezetek bérharcát

HírKlikk 2019. szeptember 20. 11:41 2019. szept. 20. 11:41

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány gazdaság és társadalompolitikájának következményeként, a magyar minimálbér a legalacsonyabb a visegrádi országok között - írja pénteki közleményében az ellenzéki párt.

A szocialisták kiemelik: a Fidesz ráadásul tudatosan gyengíti a forintot, ami miatt a bérek hónapról hónapra kevesebbet érnek. Orbánéknak persze ez nem számít, de a dolgozóknak egyáltalán nem mindegy, hogy ugyanannyi pénzből egyre kevesebbet tudnak vásárolni.

A legalacsonyabb bérért foglalkoztatott több mint 1 millió dolgozó egyre nehezebben él meg a fizetéséből, miközben szlovák, cseh és lengyel kollégáik legalább 10 %-kal több fizetésért dolgoznak. A környező országokban elérhető magasabb fizetések és a jobb élet reményében már többszázezer dolgozó ember hagyta el Magyarországot, ami – az építőipartól a vendéglátáson át a vasutasokig – jelentős szakemberhiányt okozott

- hangsúlyozzák a közleményben, majd hozzáteszik: az MSZP szerint emelni kell a bérminimumokat, a dolgozó emberek munkáját a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével is el kell ismerni. Megjegyzik továbbá, hogy egyetértenek a szakszervezetek követelésével, hogy két számjegyű bérminimum-emelés legyen Magyarországon, és továbbra is támogatják a magyar dolgozók jogos követeléseit, a kollektív szakszervezeti és bérharcukat.

Az ellenzéki párt nyomatékosítja: 

2019. október 13-án erről is véleményt mondhatunk, és üzenhetünk a Fidesz rendszerének: szabad városokból újjá fogjuk építeni a dolgozó embereket is megbecsülő szabad Magyarországot.