MTA: januártól változik a Lendület

HírKlikk 2021. december 26. 10:10 2021. dec. 26. 10:10

Jóváhagyta a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége a Lendület Program következő évi pályázati felhívását, amelyet várhatóan 2022. január végén tesznek közzé az MTA honlapján. Az új pályázati kiírásban a korábbihoz képest változnak a meghirdetett kategóriák, nő az elnyerhető támogatás mértéke, és módosulnak a pályázatok értékelési szempontjai is.

A 2021. évi pályázati felhíváshoz képest a korábbi Lendület I. és II. kategóriák helyett Lendület induló (I) és Lendület haladó (H) kategóriákat hirdetnek meg.

A Lendület induló kategóriában azok a 40 éves vagy fiatalabb (1982. január 1. után született), PhD-fokozatukat 2012. január 1. és 2018. december 31. között megszerző fiatal kutatók pályázhatnak, akik korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon egyénileg vagy kutatócsoport-vezetőként támogatást nyertek. A pályázat feltétele az is, hogy Lendület támogatást még nem nyertek – olvasható az MTA honlapján.

A kiskorú gyermeket nevelő kutató esetében a pályázó kérésére a pályázás és a PhD-fokozat megszerzésének idejére vonatkozó korhatár megnövelhető. Nők esetében gyermekenként két évvel vagy – amennyiben az hosszabb volt – a tudományos fokozatszerzést követően gyermeknevelési céllal, férfiak esetében a gyermeknevelésre igénybe vett távollétek hosszával.

A kategória nyertesei vállalják, hogy a Lendület I támogatás ideje alatt pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására. A záróbeszámoló szakmai minősítése csak ennek a feltételnek a teljesülése esetén lehet kiváló.

A Lendület haladó kategóriában azok a kutatók pályázhatnak, akik az utóbbi öt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak – kutatócsoport-vezetői tapasztalattal rendelkeznek, azaz saját kutatási téma kidolgozására Lendület I. és II., Élvonal vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető (legalább négy-öt éves futamidejű alapkutatás kiemelt támogatási összeggel) nemzetközi pályázatokon nyertek támogatást a közelmúltban, és kutatásuk még nem vagy az utóbbi öt évben (2017 után) zárult le. 

A kategória nyertesei vállalják, hogy a Lendület program harmadik évének lezárulta előtt pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) „Consolidator” vagy „Advanced” kategóriájában illetve, egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázatra, és a három éves szakmai beszámolóban bemutatják ezt a pályázatot is. A három éves beszámoló szakmai minősítése csak ennek a feltételnek a teljesülése esetén lehet kiváló.

Az elnyerhető támogatás mértéke is nő, átlagosan évi 40 millió forint, a Lendület H kategóriában átlagosan évi 50 millió forint lehet. Ezen felül a nagy eszköz- és műszerigényű kutatások esetében a Lendület I kategóriában egyszeri, maximum 50 millió forint, míg a Lendület H esetében egyszeri, maximum 100 millió forint tervezhető.

A nagy műszerek beszerzését az első kutatási évre kell tervezni.

A kutatócsoport-vezetők pályázható bérmaximuma a Lendület I kategóriában maximum bruttó 1 200 000 Ft/hó (a tavalyi 1 000 000 forinthoz képest), a Lendület H kategóriában max. bruttó 1 600 000 Ft/hó (a tavalyi 1 300 000 forinthoz képest) lehet. A befogadó kutatóhely állományába tartozó pályázó a munkahelyi kinevezése vagy munkaszerződése szerinti, valamint a pályázatban megjelölt illetmény/munkabér és járulékai különbségét tervezheti a megpályázott támogatás keretére.

A pályázatok értékelési szempontjai is változnak, az értékelésben nagyobb hangsúlyt fektetnek a kutatócsoport-vezető legutóbbi öt aktív évének kutatói teljesítményére. Három értékelési szempont lesz meghatározó: a kutatási terv és a kutatócsoport-vezető értékelése, valamint a pályázat általános megítélése.

A Lendület program 2009-ben indult. A célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése a kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával.