Müller Cecíila szerint büntetni kellene, ha valaki elmulasztja a szűrővizsgálatot

HírKlikk 2023. december 3. 17:15 2023. dec. 3. 17:15

Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is, bár a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem – mondta Müller Cecília a Magyar Nemzetnek advent első vasárnapján adott interjújában.

Nyáron derült ki, hogy augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), ebből lesz a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), amit Müller Cecília vezet majd.

Az interjúban az országos tiszti főorvos a többi között arról is beszélt, hogy az egyesüléssel csökkent a szakhatósági feladatok száma, valamint egyúttal „létszám-optimalizálást” is hozott a fúzió. 

Az NNGYK feladatai kapcsán azt mondta: az a cél, hogy növekedjen a népesség egészségben eltöltött életéveinek száma. Szóba kerültek a szűrővizsgálatok is, ezzel kapcsolatban Müller azt mondta: azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is, bár a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem.

Ami a konkrétumokat illeti: a méhnyakrák esetében a jövőben szeretnék a HPV-alapú szűrésre áttérni, hiszen gyakorlatilag nincs méhnyakrák HPV-fertőzés nélkül. Az elmúlt időszak adatainak elemzése alapján a szervezett szűrésre történő behíváson is módosítanának, ez három helyett ötévente történne. Az emlőszűrés esetében a jelenlegi 45–65 helyett 40–70 évre változtatnák a korhatárt, hiszen egyrészt egyre fiatalabb korosztályt érint az emlődaganat, másrészt szerencsére folyamatosan nő a várható élettartam, ami indokolttá teszi a szűrési korcsoport felső határának kitolását.