Müller Cecília: elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon

HírKlikk 2020. november 23. 15:40 2020. nov. 23. 15:40

Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon is, ez elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília tiszti főorvos ismertette, hogy csaknem ugyanúgy zajlik az antigén-alapú gyorstesztnél a mintavétel, mint az úgynevezett PCR-nél, de csak egy eszközt juttatnak le az orron át a garatig, hogy olyan sejteket nyerjenek, amelyekben megtalálható a koronavírus fehérjéje.

Kiemelte, hogy a szociális dolgozók körében már pénteken megkezdődtek a mintavételek és hétfőtől már az óvodai és iskolai dolgozók tesztelését is megkezdik.

Ismertette, hogy amennyiben a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, abban az esetben ugyanúgy járnak el, mint a PCR-vizsgálat után, azaz az érintettet elkülönítik, majd hazaküldik és tíznapos karantén kezdődik meg számára, miután egyeztetett a háziorvosával. A háziorvosnak nyújtott adatszolgáltatás után megkezdődik a kontakt-kutatás.

„A célzott tesztelés arra jó, hogy kiderüljön, a tünetmentes emberek hány százalékban pozitívak hazánkban. Ez a szám más országokban 1-1,5 százalék volt”

– ismertette Müller Cecília.

Müller Cecília a kormányzati tájékoztató oldalon már korábban közölt járványügyi adatokkal kapcsolatban azt tartotta a legfontosabbnak, hogy az elhunytak száma a százas nagyságrendet közelíti napok óta. A hétfő reggeli adatok szerint, az elmúlt egy napban a Covid-19 legfiatalabb áldozata 31 éves, és más súlyos betegsége volt, a legidősebb elhunyt pedig 95 esztendős.

A legutolsó adatok szerint nagyon magas, 7461 a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők (627) száma, és ebben kell mielőbbi javulást elérni.

Azt is megtudhattuk a Hír TV kérdése után, hogy az operatív törzs szerdán értékeli az intézkedések eredményét és ez alapján dönt a továbbiakról. 

Forrás: MTI/Hírklikk